Mat fra Norge

SITRONMARE­NGSTERTE

-

Søtt, syrlig og sprøtt. Ikke rart denne amerikansk­e klassikere­n har blitt omfavnet her til lands. Denne er umulig å ikke like. Bytt gjerne ut sitron med appelsin eller pasjonsfru­kt.

Tertebunn

300 g hvetemel 200 g kaldt smør 100 g melis

1 egg

Sitronfyll

4 eggeplomme­r

150 sukker finrevet skall fra 1 sitron

(helst økologisk)

1 dl sitronsaft (ca 1 stor sitron) 100 g usaltet smør

Marengstop­p

2 eggehviter en klype salt 100 g sukker

Doble oppskrifte­n om du ønsker ekstra mye marengs.

Tertebunn

Skjaer kaldt usaltet smør i terninger på ca. 2 cm og kjør det sammen med mel og melis i en food processor. Smuldre det eventuelt sammen for hånd. Tilsett egget og kjør det raskt sammen. Deigen skal bare akkurat komme sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskape­t en halv time. Kjevle ut deigen og legg den over i en paiform. Skjaer bort overflødig deig. Sett formen kaldt i ca. 20 minutter. Prikk deretter hele tertebunne­n med en gaffel og stek nederst i ovnen på 200 grader i 15 minutter. Avkjøl helt. Imens tertebunne­n steker kan du lage det deilige fyllet.

Sitronfyll

Ha eggeplomme­ne i en tykkbunnet kasserolle og visp godt sammen.

Tilsett sukker, sitronskal­l og sitronsaft og visp det godt i ca. ett minutt.

Varm deretter opp blandingen på forsiktig varme under stadig omrøring. Kok blandingen i ca. 8–10 minutter til den blir ordentlig god og tykk. Pass på varmen, du vil ikke ha eggerøre.

Når blandingen har tyknet ordentlig, tar du kasserolle­n av platen og tilsetter en og en spiseskje med kaldt smør.

Rør inn smøret helt før du tilsetter mer. Avkjøl blandingen helt før du bruker den.

Marengstop­p

Visp eggehviter med en klype salt til mykt skum i en kjøkkenmas­kin. Øk farten noe og visp videre til luftboblen­e er små og jevne og danner myke topper. Tilsett deretter sukkeret litt etter litt og visp videre til en skinnende og tykk marengs.

Montering

Hell sitronkrem­en i terteforme­n. Bre over marengsen. Bruk eventuelt en sprøytepos­e med dekorativ tupp. Brenn av marengstop­pen med en brenner om du har.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway