Mat fra Norge

«Nordens fasan»

Orrfugl stod på den opprinneli­ge norske spisesedde­len. De første nordmenn kom hit nettopp på grunn av tilgangen på fisk og vilt, deriblant fugl.

- TEKST PER A. BORGLUND

I VISTEHULEN utenfor Stavanger bodde det folk allerede i steinalder­en, og det er funnet knokler etter så mye som 28 forskjelli­ge fuglearter, blant annet er det bevist at tiur (orrfuglens større fetter blant hønsefugle­ne) stod på menyen. I boka Norsk mat gjennom tidene heter det at orrfugl vanligvis ble fanget med snare, men at det finnes kilder som tyder på at fuglen også ble fanget ved hjelp av jaktfalk i middelalde­ren.

Øverst på rangstigen

I den samme boka skriver Harald Osa og Gudrun Ulltveit at vilt tradisjone­lt har blitt sett på som fornem mat, en del av overklasse­ns matvaner. Skogsfugl og rype rager høyere enn storviltkj­øtt – i alle fall prismessig. De to påpeker også at vi i dag, ved å bruke av naturens overskudd på matnyttig vilt, er med på å føre videre tradisjone­r som er like gamle som vårt folks historie. «Det betyr bokstaveli­g talt å stå i en ubrutt linje fra de første jegere inntok landet og frem til i dag.»

Hanna Winsnes nevner ikke orrfugl spesielt i sin berømte kokebok, men understrek­er at fuglevilt som har hengt en stund passer bedre til stek enn suppe. «Naar fuglene er plukket, taender man et litet baal av tør halm, holder fuglen i hodet og svinger den raskt frem og tilbake gjennem ilden; derpaa holder man den i benene og det samme gjentages. Dette kaldes at svi dem og skjer, for at fjerdepind­er og smaafjer skal avsvis.»

«Gjelder kun Hannen»

I Helge Hagens bok Når viltet er skutt slås det fast at ryper og skogsfugl fikk status som festmat her i landet allerede

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway