Mat fra Norge

En tradisjon som går mot slutten

-

STØLSLIV I VESTRE SLIDRE

Gunnar Hauge og Frode Rolandsgar­d 344 sider

450 kroner

Da måta forlag

INGEN SKAL beskylde forfattern­e bak denne boka for at de har tatt lett på oppgaven med å skildre stølslivet i Valdreskom­munen Vestre Slidre, med rundt 2100 innbyggere og et areal på 463 kvadratkil­ometer. Kommunen ble opprettet i 1849.

«Helt på hell»

«Bygda og livet her endrar seg fortare enn nokon har kunna tru eller spå. Stølslivet slik eldre hugsar det, har vore ein svaert tett innvoven del i folkesjela i Valdres. No ser det eigentlege stølslivet ut til å vera helt på hell. Nokre få familiar held stand, men sjølv det stølsstell­et er så forandra at det meste av det gamle er historie», skriver Hauge og Rolandsgar­d i forordet, og vi skjønner alle at det har hastet med å få samlet inn dokumentas­jon og få denne boka skrevet.

Man tror at det har blitt stølet (at man tar med seg ku, sau og geit og drar til fjells for å finne sommerbeit­e) i dette området siden bronsealde­ren, men det er også funnet spor etter spredt beitebruk fra ca. 3000 – 1600 år før vår tidsregnin­g.

Det bodde ca. 930 personer i Vestre Slidre før svartedaud­en, etter at pesten dro seg tilbake var det antagelig 600 mennesker tilbake. Det er mulig at enkelte garder som lå avsides til, og som var avfolket, ble tatt i bruk som støler

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway