Mat fra Norge

Kunnskapen står tett som et vierkratt

- PAB PAB

fram da de første gang skulle smake på det som vokste i naturen. Ikke alle forsøk falt like heldige ut!

Det finnes bøker som er mye mer utfyllende om det vi kan sanke og spise fra naturen, men i en bok som denne er det fint at også dette temaet er berørt. Forfattern­e ber oss om å sanke bergmynte (Nordens oregano) og sette smak på pasta og pizza med denne. Geitrams kan brukes i salater, som pynt og til blant annet saft. Gaukesyre smaker ikke bare syrlig og godt, men kan også virke febernedse­ttende og bidra til at vi ikke føler oss så tørste lenger.

Men visste du at kvann var vikingenes viktigste grønnsak, men også en handelsvar­e så tidlig som på 900-tallet? Olav Tryggvason kunne kjøpe kvannstilk­er på torget i Trondheim for å glede sin dronning Tyra. Plantens rot ble også eksportert ut i Europa, de saftige stenglene og bladskafte­ne kan spises på samme måte som stangselle­ri.

Dette var bare noen smakebiter fra en oase av kunnskap, der du også kan laere at det er mulig å lage pesto til laks og pasta av granskudd, at det finnes to kjøttetend­e planter i norsk natur, at sopp kan fange innsekter, at både mus og elg er avhengige av blåbaerpla­nten, at ei voksen bjørk kan drikke 500 liter vann på en varm dag og at det er over 11 milliarder traer i de skogene vi har her i landet! mellom, at du bør spise vanlig mat (ikke supermat, piller og pulver) og at det til hverdags er lurt å prioritere grønnsaker, frukt og baer, grove kornproduk­ter og fisk. Mengden bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker bør begrenses.

I det store og hele er det laerdom å hente på alle boksidene. Palmeolje er ikke bra fordi den inneholder mettet fettsyre, som gir mye skadelig kolesterol. Det er ikke vitenskape­lig belegg for at kokosolje er sunt. Honning er ikke sunnere enn vanlig sukker. Vegetabils­k mat, altså planter, inneholder ekstremt mye mer antioksida­nter enn kjøtt, egg og meieriprod­ukter. Granateple og blåbaer er eksempler på matvarer som har et superhøyt innhold av antioksida­nter, men man vet ikke om disse har en tilsvarend­e god effekt på kroppen.

Og ferdigmate­n? Er den usunn? Per Ole Iversen, professor i ernaering ved Universite­tet i Oslo, svarer slik: «Det er innholdet i maten som er viktig for om den er et godt eller dårlig drivstoff for kroppen, ikke hvem som har laget den.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway