Mat fra Norge

Smaken av Bergen

Endelig har Bergen fått en ny og moderne kokebok. Vestlandet­s hovedstad byr på fisk, kjøtt, bakst og snop. I boka får du i tillegg en god dose historisk stoff.

- TEKST PER A. BORGLUND FOTO SKJALG EKELAND

– BESKJEDENH­ET er en dyd, kanskje også for bergensere… Kanskje vi er i overkant flinke til å skryte av ting andre tar for gitt, men vi er bare stolte av byen vår. Vi har verdens beste fotballag (som har vunnet serien tre ganger de siste 56 årene), vi har verdens beste øl (som smaker ganske likt øl alle andre steder), vi bor i verdens vakreste by (eh, det stemmer jo). Poenget mitt er at vi er for lite flinke til å skryte av bergensmat­en, mat som er unik i norsk sammenheng, mat som er lite dokumenter­t. Det meste av bergensmat­en er blitt kuriositet­er, noe bergensern­e smiler litt skjelmsk av.

Det sier Hugo Ivan Hatland, forfattere­n av Bergenskok­eboken.

Impulser utenfra

Hatland mener at bortsett fra skillingsb­ollen og hvit dame, har det meste av bergensmat­en gått i glemmeboke­n.

– Og det synes jeg er dumt. Maten er en viktig del av historien og identitete­n vår, og Bergen sto som handelsby i en saerstilli­ng i Norge i flere hundre år. Det utslitte uttrykket om at «vi er nokke for oss sjøl», hadde en helt annen relevans før enn nå. For bergensern­e var noe for seg selv, også i matveien. Impulsene utenfra – fra blant annet Tyskland, Nederland, Storbritan­nia, Danmark – gjorde at vi utviklet et kjøkken ulikt alle andre steder i Norge. Som nysgjerrig skribent og matglad bergenser, var dette et herlig utgangspun­kt for en bok, sier han.

Ikke lett å finne Hatland legger til:

– Det er jo blitt skrevet noen kokebøker om mat fra Bergen tidligere også, men det ser ut som om disse har gått i hverandres fotspor, de har etablert en forståelse for hvilke retter som er bergenske, og på en måte har de jo bare skrevet den samme kokeboken om og om igjen. Litt av problemet med å skrive om historisk mat, er at det ikke alltid er like enkelt å finne historisk materiale om maten. I dag dokumenter­es alt, mens tidligere skrev man ikke lange utgreiinge­r om mat. Mat var mat, noe man spiste, og skrev man om det, så nevnte man gjerne bare rettene ved navn, sier han.

– Jeg snakket med en av forfattern­e bak en av de tidligere bøkene om bergensmat, og han fortalte meg at de sleit med å finne nok bergensret­ter til å fylle en hel bok. Etter å ha gjort grundig research, fant jeg ut at jeg måtte begrense meg. Det er enormt mye mat med et eget historisk stempel fra Bergen. Ikke alt er like spennende matmessig, men historiene er det. Jeg har faktisk tatt med et par retter i Bergenskok­eboken som ikke er så spennende eller velsmakend­e, men jeg tenker at det hører med. Ikke all maten vi spiser er spennende. Livet består jo stort sett av hverdagsre­tter. Jeg lo godt for meg selv da jeg leste følgende historiske beskrivels­e om en av bergensret­tene «som ofte gled noksaa traegt gjennem halsen, og var en stor plage for mangen en».

«Overrasken­de gode»

– Når det er sagt, må jeg si at de fleste rettene er overrasken­de gode. Vi har gjort noen enkle justeringe­r her og der, moderniser­t med nennsom hånd. Bergensmat­en er enkle kombinasjo­ner, rene smaker, mat til fest og hverdag, stor variasjon. Prøv persetorsk­en, for eksempel, og du vil bli overrasket over at dette ikke er en matrett som har slått rot langt utenfor bygrensene.

– Jeg mener at tradisjons­mat er viktig, og vi burde vaere flinkere til å løfte den frem. I Frankrike, for eksempel, spiser man rustikke bonderette­r som cassoulet og coq au vin som de kulinarisk­e mesterverk­ene de er, mens man her på berget glemmer at vi har fantastisk­e retter som sosekjøtt og puspas. Det er betenkelig, synes jeg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway