Mat fra Norge

PERSETORSK À LA HAUGLAND

-

«All bergensmat kommer jo egentlig fra alle andre steder, men persetorsk­en er, så vidt jeg vet, fra Bergen.» Persetorsk­en er en fenomenal rett, en nytelse, sier Gard Haugland. Han driver restaurant­er både i sentrum og på Danmarks plass, har tatt persetorsk­en med seg videre, raffinert og moderniser­t den.

1 kg fersk skrei eller kysttorsk

(gjerne ryggstykke­ne)

1 dl salt

1 dl sukker

Gni torskestyk­kene inn med like deler salt og sukker. Legg fiskefilet­ene med kjøttsiden­e mot hverandre på et flatt fat. Nå skal fisken legges i press. Legg et skjaerebre­tt med en vekt oppå, og la det stå kaldt i seks timer før du snur fisken og lar det stå i seks nye timer.

Skyll fisken godt, og la den trekke i vann i 5–6 minutter. «La fisken renne av seg før du legger den på fat, slik at du unngår at vaesken blander seg med sausen», tipser Gard Haugland.

Ertepuré

1 pose grønne selskapser­ter 2 hvitløksfe­dd fløte salt og pepper

Trekk erter og to hvitløksfe­dd i et par minutter.

Sil av vannet og tilsett litt fløte. Kjør ertene i en foodproses­sor til konsistens­en er glatt og kremaktig. Smak til med salt og pepper.

Beurre blanc

sjalottløk 2 dl hvitvin pepper usaltet smør salt gressløk

Denne franske smørsausen passer godt til fisk og skalldyr. Ha finhakket sjalottløk, hvitvin og litt pepper i en kjele. Kok opp på middels varme, og reduser til du har omtrent en tredjedel igjen av vaesken. Visp inn terninger med smør til smørsausen er fyldig. Smak til med salt og gressløk.

Grønnkål

grønnkål sitron olje

Fjern stilkene og skyll grønnkålen. Varm olje i en steikepann­e, ha kålen oppi og skvis over litt sitron. Kålen trenger et par minutter i pannen. Den skal falle sammen, men ikke miste farge.

Ekstra tilbehør

kokte eller posjerte vaktelegg løyrom

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway