Mat fra Norge

Den gode hjelper

Det norske kokkelands­laget består av 18 kokker og tre commiser. En commis er et ungt kokketalen­t som assisterer landslagsk­okkene på kjøkkenet. Eline Sofie Sunde (20) er stolt over å vaere commis for Norge under årets VM i Luxembourg.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

– JEG ER LITT SOM poteten! En hjelpekokk som kan brukes til det meste under både trening og konkurrans­e. Jeg hjelper kokkene på laget med å gjøre de oppgavene de ikke har nok tid til å gjøre selv, forklarer Eline Sofie.

Spennende

Stavangerj­enta har vaert commis på kokkelands­laget i snart to år, og gleder seg stort til å delta i sitt første VM. Helt siden hun var på laerlinget­ur og fikk vaere tilskuer under OL i Erfurt i 2016, har hun hatt lyst til å vaere en del av det norske landslaget.

– Det var en stor opplevelse å vaere på arenaen under OL. En glassvegg skilte deltakerne fra publikum, og jeg sto med hendene på glassvegge­n og fulgte med på de som konkurrert­e. Jeg ble skikkelig imponert, og det virket så utrolig spennende å vaere konkurrans­ekokk. Da tenkte jeg: Dette har jeg lyst til å vaere med på, forteller Eline Sofie.

Da det norske kokkelands­laget kort tid etterpå søkte etter nye folk, var hun ikke sein med å sende inn en søknad.

– Så nå er jeg commis. Det er så utrolig gøy, smiler Eline Sofie.

Pirkearbei­d

Det er mange som har startet sin karriere på landslaget som commis. Seniorlage­ts kreative inspirator, Christer Rødseth, har steget i gradene fra ung commis, til kokk, så kaptein for junior og nå er han kaptein for seniorlage­t.

– Målet mitt er å bli kokk på landslaget en gang i fremtiden. Dette er første skritt. Jeg trives veldig godt med travle dager som commis. I tillegg til å hjelpe kokkene med alt fra å veie opp ingrediens­er, sørge for at alt utstyret er på plass, rydde, vaske opp og lage personalma­t, har jeg også noen egne oppgaver. Jeg lager blant annet 90 syltynne, svarte chipsringe­r som skal monteres rundt aspargesen på seniorlage­ts buffet. Det er møysommeli­g pirkearbei­d som jeg bruker i alle fall 10 timer på å få ferdig. Men jeg er tålmodig og opptatt av detaljer. Pirkearbei­d har jeg alltid likt, sier Eline Sofie.

Før hun bestemte seg for å satse på kokkeyrket, var planen å bli gullsmed. I oppveksten var det å lage smykker av ørsmå perler og steiner en kjaer hobby. Det samme var kakebaking, med cupcakes som en stor favoritt.

Inspirasjo­n i Irland

Før siste år på ungdomssko­len tok Eline Sofie et viktig valg.

– Jeg var skolelei, og gjorde det ganske dårlig også. Så bestemte jeg meg for å flytte til Irland og ta 10. klasse der. Jeg flyttet inn hos en vertsfamil­ie langt ute på landet, fikk skoleunifo­rm og begynte på den lokale skolen. Det var helt fantastisk! Der var mat og helse et av valgfagene, og det vekket matinteres­sen min. Da jeg skulle søke videregåen­de i Norge, så søkte jeg både på gullsmed og konditor. Men så endte det med kokk til slutt. Det har jeg aldri angret på, smiler Eline Sofie.

Laeretida ble unnagjort på N.B. Sørensen i Stavanger, der hun også jobbet et år etter fagbrevet var i havn. Nylig pakket hun flyttelass­et for å starte i ny jobb som kokk på Hotel Bristol i Oslo.

Men først er det VM for kokkelands­lag i Luxembourg.

– Jeg er skikkelig gira! Jeg gruer meg ikke, for jeg er overbevist om at det vi skal levere holder høy kvalitet. Jeg er veldig stolt av det vi gjør på landslaget, og i VM skal alt stemme. Da blir det bra, sier Eline Sofie.

Forrett:

KRABBE med smørstekt loff, favabønner og brunet smør

Hovedrett:

SMØRSTEKT MAKRELL med krydret tindvedsau­s og stekte tomater

Dessert:

SJOKOLADEK­AKE med bunn av hvit sjokolade og havregryn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway