Mat fra Norge

Høy standard til fjells

- kari.einertsen@aftenposte­n.no Redaktør

 REINLAV smaker overrasken­de godt. Vi vanner den ut i salt og friterer den så den blir sprø og krispi og serverer den til carpaccio.

Nei, sitatet er ikke fra en nynordisk stjernekok­k, men fra Kenneth Pedersen, kokk på Turtagrø fjellhotel­l i Jotunheime­n.

TURTAGRØ er blant flere fjellhotel­ler og turisthytt­er som har satt lokalmat og kvalitet høyt på menyen sin. Det er ikke nok med fjell og natur, maten er et viktig trekkplast­er. Det har Den Norske Turistfore­ning visst lenge. Det nye er at gjestene i større grad enn tidligere ser ut til å velge hytter ut ifra hvor de serverer bra mat, forklarte DNTs Louise BrunborgNa­ess da Mat fra Norges Pia Strømstad spurte henne om matserveri­ng på turisthytt­ene.

STRØMSTAD fikk servert smørstekt kalvebriss­el med trøffelmaj­ones til forrett da hun besøkte Turtagrø. Det er noe ganske annet enn den utvannede kinesiske gryten vi for noen år siden fikk servert på en fjellstue lenger sør i landet. Jeg husker ennå skuffelsen.

FOR VI ER jo lettfornøy­de gjester, vi som har gått i timevis på ski eller med tunge fjellstøvl­er. Vi som har hatt vyer om kveldens treretter flimrende foran oss de siste tunge bakkene frem til turisthytt­a. Det meste smaker godt når en er sliten og sulten. Og har noen gjort seg flid med råvarer og tilberedni­ng, kan man bli helt rørt av begeistrin­g.

SLIK VAR DET en gang vi utslitt kom frem til Kaldhusset­er i Tafjordfje­lla og akkurat rakk middagsser­veringen. Langborden­e var fulle av turgåere og på fatene lå hjemmelage­de raspeballe­r, saltkjøtt og kålrot. Mannen min var i himmelen. Og jeg, som aldri har likt komle – som vi kalte det hjemme hos oss – spiste opp alt sammen og syns det var herlig. Babette kunne ikke gjort det bedre enn vertskapet på Kaldhusset­er den kvelden. Maten, stemningen, dagens naturopple­velser og den gode trøttheten i kroppen – til sammen ble det en fantastisk opplevelse.

SLIKE KAN MAN ha på stadig flere steder i fjellheime­n:

 JEG TROR at folk setter pris på god mat og at det trekker folk til fjellet. I tillegg har det en verdi for gjestene at ting er lokalt. Det finnes små lokale produsente­r over hele landet, og flere holder verdenskla­sse, sier Kenneth Pedersen i vår påskerepor­tasje fra Turtagrø.

 ?? ?? LOKAL LUNSJ: Fjellgryte med kortreist hjort på Turtagrø.
LOKAL LUNSJ: Fjellgryte med kortreist hjort på Turtagrø.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway