Mat fra Norge

PANERTE VAERBALLER

-

Vaerballer inneholder mye protein og mineraler og har mykt, nøytralt og hvitt kjøtt som lett absorberer smak. Det kan sammenlign­es med svin eller kylling. Baller egner seg godt til marinering, og kan brukes i gryterette­r og på grillen.

3-4 personer

To vaerballer, ca. 400 g

70 g brødsmuler fra godt brød, gjerne surdeig. Mer smuler ved behov.

2 ss fennikelfr­ø eller karvefrø

2 ts salt

2 egg

4–5 ss finmalt mel av hvete eller spelt

1 ss hakket løpstikke eller persille, valgfritt

1 ts hakket fennikelfj­aer, valgfritt

CHIPOTLEMA­YO

1 chipotlech­ili fra et glass med chipotle i adobosaus (finnes i etniske dagligvare­r/spesialbut­ikker. Kan erstattes av fersk eller tørket chili)

2 ss adobosaus, sløyf om du ikke får tak i

1 liten ansjosfile­t

1 egg

3 dl nøytral solsikkeol­je

1 ts salt

0,5 ts pepper

1 ss eplecidere­dikk

1 fedd hvitløk, kjernen fjernet

Ballene skylles godt i kaldt vann. Kutt av ca 2 cm av den ene enden på ballen, fjern det ytterste skinnet og skjaer vekk den lille kjertelen som sitter fast i skinnet.

Med en liten skarp kniv, skjaeres et lite snitt i det indre skinnet. Forsøk å lirke kniven under skinnet slik at det kan fjernes fra det indre kjøttet. Press fingeren under skinnet og beveg den forsiktig rundt for å løsne skinnet. Det er relativt enkelt å vrenge skinnet av. Når alt skinnet er fjernet, sitter man igjen med et ovalt stykke lyserosa mykt kjøtt. Skjaer det i 2 cm tykke skiver.

Pisk egget med hakket løpstikke, fennikelfj­aer og litt salt i en bolle. Bland smuler med fennikelfr­ø og 1 ss salt i en annen bolle, og ha melet for seg i en tredje.

Vend testikkels­kivene først i mel, deretter i egg og så i smulene. Trykk lett på dem så alt festes godt og legg dem på et fat. Ved behov, kan man lage mer av det som trengs til panering. Varm en stekepanne med nøytral olje eller klarnet smør. Fettet skal helst dekke halvveis opp på skivene. Eventuelt kan de friteres, men de blir fort ferdig, derfor har man mer kontroll ved å steke de i panne med medium til høy varme.

Stek skivene på begge sider til de får en jevn gyllen farge.

Bland alle ingrediens­er til chipotlema­yo utenom oljen og kjør jevnt med stavmikser.

Hell oljen i en jevn stråle i blandingen mens stavmikser­en går, til blandingen tykner til ønsket konsistens. Smak til med mer salt eller adobosaus.

 ?? ?? «FJELLETS ØSTERS: Audition-retten Kia Vulgaris tilberedte i Master Chef i 2020, imponerte dommerne.
«FJELLETS ØSTERS: Audition-retten Kia Vulgaris tilberedte i Master Chef i 2020, imponerte dommerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway