Mat fra Norge

KJESADEL MED NYPOTETER OG LØPSTIKKES­AUS

Det er ikke så mye kjøtt på den delikate kjesadelen, så den er også fin å bruke som en forrett.

-

1 kjesadel smør til bruning salt nypoteter

1/2 dl vann 150–200 g smør

Kjesadel er ryggen på kjeet, der ytrefilete­n sitter.

Ved å beholde benene på, får du en litt artig måte å servere kjøttet på. Rensk av det lille kjøttet som sitter på benene. Klipp av benene hvis du synes det er best. Krydre kjesadelen med litt salt, og brun den først i panne. Det er et lite fettlag på sadelen, og det er fint å få fettet sprøtt først. Stek deretter ferdig i ovn på 200 grader til en kjernetemp­eratur rundt 54–56 grader. La kjøttet hvile før du skjaerer i det. Server med kokte nypoteter i montert smør. Kok opp bitte litt vann, og pisk inn litt og litt smør, mens det småkoker. Avslutt med litt salt. Slik vil smøret monteres og bli litt tykt, og det legger seg fint rundt de kokte potetene.

Smør og nypoteter er noe av det beste som finnes! Server kje og poteter sammen med grønn løpstikkes­aus.

LØPSTIKKES­AUS ca. 150 g løpstikke ca. 150 g spinat

1 sjalottløk, finhakket litt olje

2–3 dl kjekraft, kyllingkra­ft eller vann 1 dl H-melk

1 dl kremfløte salt og pepper muskatnøtt (kan droppes)

Start med å blansjere løpstikke og spinat. Kok opp lettsaltet vann, og ha i løpstikken. Kok i 20 sekunder, og legg så løpstikken rett i kaldt vann. Klem ut vannet, og grovhakk.

Gjør det sammen med spinaten.

Løpstikke har ganske markant smak, så spinaten mildner smaken. Men du kan bruke kun løpstikke, hvis du ønsker.

Fres sjalottløk­en i litt olje, til den begynner å bli blank. Ha oppi kraft eller vann, melk og fløte, og la det koke opp.

Ha blansjert spinat og løpstikke i en blender, og spe med vaesken til en glatt og fin saus. Vil du ha den ekstra glatt, så ta den gjennom en sil til slutt.

Smak til med salt, pepper og kanskje litt muskatnøtt. Denne sausen bør lages rett før servering. Dersom du lager den 1 time før, mister den mye av den grønne, fine fargen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway