Mat fra Norge

BONDESUPPE

-

Denne suppen har sitt opphav i Toscana. Der går den under navnet ribollita, som kommer av at suppen ble «kokt på nytt» dagen etter. Her tilsettes også daggammelt, tørt brød, noe som gjør suppen tykk og mettende. Har du rester eller stumper av grønnsaker som du må bruke opp, er dette en ypperlig anledning. Ikke fortvil om du ikke har alle ingrediens­ene, nesten hva som helst er godt i denne suppen og den vil aldri serveres helt likt.

4 porsjoner

30 minutter

1 løk, finhakket 4 hvitløksfe­dd, grovhakket det du måtte ha av grønnsaker, typisk squash, purre, gulrot, potet eller tomat, grovhakket

1 boks grovhakked­e tomater

1 kålhode, gjerne cavolo nero, men hodekål eller spinat fungerer også fint, skåret i strimler

1 neve frisk persille eller andre urter, grovhakket 1 boks cannelinib­ønner, eventuelt kikerter

1 tørr loff, eller annet daggammelt brød

1 sitron, både skall og saft salt og pepper olivenolje

Stek løk og hvitløk gyllent i olje i en stor gryte. Ha grønnsakre­stene over i gryten og la dem surre et par minutter. Tilsett tomatene og la alt koke i 10 minutter. Ha kål og persille over i gryten sammen med hermetiske bønner, gjerne bønnelaken også. Tilsett litt vann hvis du synes suppen virker for tykk. La det hele putre et kvarters tid, eller til bønnene er al dente (myke, men ikke dvaske). Har du noen kokte, stekte eller wokede grønnsakre­ster, kan du la dem koke med de siste minuttene til de er gjennomvar­me.

Riv det tørre brødet i grove biter og ha dem i suppen, med eller uten skorpe. Finriv sitronskal­l og ha oppi gryten sammen med sitronsaft­en. Smak til med salt og pepper. Hell en sjenerøs slant olivenolje over rett før servering.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway