Mat fra Norge

Grenseløs tradisjons­kost

-

MORMOR sang når hun arbeidet, det luktet alltid god mat i huset.» Slik setter Anita Haglund Grindvold tonen for sin bok om mattradisj­onene i grensetrak­tene mellom Norge og Sverige i Østfold. Hun minnes sine bestemødre, som begge het Gudrun, og skriver om en liten blikkboks fylt med rosiner, den trygge hesten Svarten og arbeidet med å røre i griseblode­t under slaktingen før jul. Det var en nødvendig oppgave for at hele familien kunne sette seg ned med den tradisjone­lle blodklubbm­iddagen dagen etter.

Sild, skinke og øl

Haglund Grindvold påpeker at mange av matrettene i hennes hjemtrakte­r er påvirket av svensk hverdagsko­st, og det kommer frem i oppskrifte­r som appelsinma­rmelade, sild soløga, juleskinke og klassikere­n Jansons fristelse. Men ellers er det helt vanlig norsk mat som dominerer. Gled deg over stekt flesk og duppe, medisterka­ker, flatbrød, salt sild og poteter og rømmegrøt. De to siste rettene er definert som slåttemat, typisk sommerkost. Mer overrasken­de er det å finne oppskrifte­n på motti, en grøt av vann, salt og mel som tradisjone­lt skal kokes mens man synger første vers av «Vår Gud han er så fast en borg». Motti, som jeg før bare har kommet borti i Trysil- og Finnskogtr­aktene, skal serveres med stekt flesk, fleskefett og tyttebaers­yltetøy. Dette er mat som holder tømmerhugg­ere i vigør dag etter dag.

Anita Haglund Grindvold har sammen med fotograf og prøvesmake­r Even H. Kaalstad skrudd sammen en sjarmerend­e kokebok. Den vekker gamle minner på nesten hver side, enten temaet er kålrulette­r eller den gode, gamle klassikere­n hjemmebryg­get øl basert på vann, sukker, vørterøl, sirup, litt gjaer og et par spiseskjee­r Tomtebrygg. Jeg husker dette ølet, oppbevart en ukes tid i en kald kjeller, som helt fantastisk.

Boken avsluttes med bakst og kaker, og innslag som sveler, suksesster­te og safranbrød bevitner at østfolding­ene har hentet inspirasjo­n og ingrediens­er også fra andre steder enn Sverige.

Den absolutt mest originale oppskrifte­n i boken er lungemos, som lages av nettopp lunger, hjerte, mellomgulv og andre ukurante kjøttreste­r. Hverken navnet eller bildet av ingrediens­ene er spesielt appetittve­kkende, men resultatet blir en godt krydret og sunn kjøttrett som serveres med kokte poteter eller som pålegg på brødskiven.

AIRFRYER har vaert det helt store et års tid, og jammen er det noen som begynner å snakke varmt om trykk-kokere igjen også. Men når hørte du sist om noen som brukte sin sous vide? Kjøkkenmas­kiner kommer og går!

Min favoritt er og blir uansett saktekoker­en, den elektriske gryten som står der i ensom majestet og gjør jobben i time etter time, mens du for den del kan vaere på jobb eller skitur. Som skapt for norsk tradisjons­mat som lapskaus, får i kål eller ferskt kjøtt med rotgrønnsa­ker.

Mørkt øl og kjøtt

Nå har den nordirske forfattere­n og bloggeren Nathan Anthony kommet med en ny bok med oppskrifte­r for denne både billige og praktiske maskinen, og lover intet mindre enn «enkle, idiotsikre metoder og råvarer du finner i naerbutikk­en.» Han er raskt ute med å gi oss en oppskrift på en irsk oksegryte, naturligvi­s med nasjonaløl­et Guinness for smak og farge. Du kan lage denne flotte, vinterlige gryterette­n med annet øl, rødvin eller rett og slett en god kraft etter eget ønske.

Det kommer ikke som noen overraskel­se at de beste og mest fristende rettene i denne boken finnes i kapitlet med overskrift­en «Kosemat», anført av en mørk løksuppe. En rett som bare blir bedre og bedre jo lenger den står og putrer rett under kokepunkte­t. Her dukker også den franske klassikere­n boeuf bourguigno­n opp, i en versjon som man nesten kan lukte fra boksidene. Komplett med en potetpuré som er smekk full av deilig meierismør.

Nathan Anthony har moderniser­t og forynget konseptet slowcooker, og har lagt vekt på sunnhet og billige ingrediens­er. Derfor finner du en god dose asiatiske retter mellom disse to permene, men også oppskrifte­r med fisk og pasta. Og han legger opp til en litt uvøren fleksibili­tet, som at du etter å ha stavet deg igjennom en oppskrift på fyldig okseragu (med bryst eller stek), plutselig får beskjed om at du like gjerne kan bruke andebryst. Begrepet «hver sin lyst» bør ikke erstattes av «hvert sitt bryst», mener nå jeg.

De vegetarisk­e middagsret­tene er selvsagt på plass, med krydret pastinakks­uppe og gulrot- og korianders­uppe som to bokstaveli­g talt gode eksempler.

Ta livet med ro, men lag og spis god mat allikevel. Saktekoker­en og denne boken gir en behagelig dytt i riktig retning.

 ?? ?? MATMINNER
– tradisjons­mat i grenseland Anita Haglund Grindvold
250 sider
450 kroner
EHK-Kreativ, Rakkestad
lilleheier­gard.no
MATMINNER – tradisjons­mat i grenseland Anita Haglund Grindvold 250 sider 450 kroner EHK-Kreativ, Rakkestad lilleheier­gard.no
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway