Mat fra Norge

Saken er seibiff

Med disse oppskrifte­ne blir du aldri lei av sei.

- TEKST NANETTE EKREMSVIK NARTEY FOTO MARKUS BANG & NANETTE EKREMSVIK NARTEY

ET LYSPUNKT i den kaldeste delen av mørketiden er at sjømaten er på sitt beste. Mens skreien ofte trekkes frem som sesongens høydepunkt, er den mer hverdagsli­ge seien også et godt valg.

Baerekraft­ig hverdagshe­lt

Sei er en fisk i torskefami­lien, men med perlegrått kjøtt blir den ofte forbigått til fordel for de mer snøhvite fiskearten­e. Til gjengjeld utmerker havets grå dronning seg med sin karakteris­tiske smak og faste kjøtt. Det er gode grunner til at norske kokker streber for å heve seiens kulinarisk­e status. Det var for eksempel med en rett basert på sei at Terje Ness vant Bocuse d’Or i 1999.

Tiden er inne for å gi den undervurde­rte seien oppmerksom­heten den fortjener. Ikke bare møter den kostholdsr­ådenes anbefaling­er, men den er også oppført på den grønne sjømatguid­en til Verdens naturfond. I tillegg er den enkel å tilberede, noe som bør senke terskelen for å diske opp med flere fiskemidda­ger i hverdagen. Det vil både miljøet og helsen ha godt av.

Sei i en fei

Glem trauste fiskemidda­ger. Sei tåler en støyt og frykter hverken kraftige krydder eller røff behandling. At den kan tilberedes med både smakstrøkk og inspirasjo­n fra hele verden gjør sei til min foretrukne hverdagsfi­sk. Pannesteki­ng, slik den tidløse seibiffen tilberedes, er lettvint og gir et restaurant­verdig resultat. Hvem kan vel motstå smørbrunet skinnside og flakende fiskekjøtt? Disse rettene varmer i mørketiden, samtidig som de ser mot lysere tider. Rimelige er de også. Fra én enkelt fiskeside kan du trylle frem tre fristende fiskemidda­ger. Med disse oppskrifte­ne blir det en lek å plotte inn de anbefalte tre fiskemålti­dene i uken – både til hverdags og til fest.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway