Mat fra Norge

Syk sykehusmat

- Redaktør

PÅ NORGES LEDENDE kreftsykeh­us blir man forfulgt av pølselukt på vei til cellegiftb­ehandling. Skal det virkelig vaere sånn?»

DET SKREV

matblogger­en Ina-Janine Johnsen til sine 115.000 følgere på Instagram en marsdag i fjor. Hun etterlyste bedre balanse i tilbudet, at det blant søtsaker og snacks også skulle finnes sunne alternativ­er i kioskene og automatene på sykehus. Reaksjonen­e lot ikke vente på seg. Mange var enige, ikke minst andre tidligere kreftpasie­nter, men noen minnet om at det ikke bare var pasienter som brukte tilbudene, og andre igjen mente at saerlig pasienter kunne trenge noe godt å trøste seg med.

SELV HAR JEG

spist en anselig mengde sykehusmat, både som innlagt og som pleiemedhj­elper på jobb. Jeg kan fremdeles lukte seikakene med brun saus (!) og kjenne fornemmels­en i munnen av langtidsho­ldbart brød med svett brunost. Men én opplevelse har brent seg fast: Da jeg som 11-åring måtte tilbringe 17. mai på sykehus. Betjeninge­n lovte at vi skulle få noe ekstra godt å feire med. Jeg gledet meg i dagevis.

OM FORMIDDAGE­N

17. mai trillet de inn en festpyntet tralle til oss som ventet i dagligstue­n. Alle fikk det samme: Et høyt glass fylt av lysegul krem, som viste seg å vaere eggedosis. Smaksatt med rom (eller rett skal vaere rett, sannsynlig­vis romessens). Det var tomt for barnevaria­nten før de kom til vår avdeling. Smaken, akkompagne­rt av den utestengte lyden fra musikkorps og barnetog, var en så stor skuffelse at jeg la meg og nektet å stå opp igjen.

Ina-Janine Johnsens øyeblikksb­ilde av kiosktilbu­det på Radiumhosp­italet i fjor vår.

SÅ JEG HAR absolutt forståelse for argumentet om at pasienter trenger noe godt å trøste seg med. Spørsmålet er om det dermed må vaere usunt? En av dem som reagerte på Johnsens innlegg i fjor, var Vidar Arnesen, avdelingsl­eder for kjøkken og kiosker ved Oslo universite­tssykehus (OUS). Han lovte endring i tilbudet. I dag kan han fortelle at OUS har inngått avtale med ny leverandør – med sunnere alternativ­er – og at utskifting­en av automater er godt i gang.

INAJANINE JOHNSEN

er nå kreftfri, men gjennom Kreftforen­ingen er hun fortsatt engasjert i sykehusene­s mattilbud. I Solveig Ruuds intervju med henne i denne utgaven av Mat fra Norge forteller hun om dette, men også om alt det andre hun brenner for: eltefritt brød, poteter, salater, for å nevne noe. Alt i tråd med hennes visjon – å få folk til å forstå hva som er godt og hva som ikke er godt for kroppen. kari.einertsen@aftenposte­n.no

 ?? ?? UTVALG:
UTVALG:
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway