Mat fra Norge

Smørbrød til festfrokos­t

Danskenes smørrebrød-tradisjone­r legger fundamente­t for en fleksibel og festlig frokost, inspirert av sesongens råvarer og smaker fra hele verden.

- TEKST NANETTE NARTEY FOTO MARKUS BANG & NANETTE NARTEY

SMØRBRØD på skandinavi­sk vis, med våre snitter, smörgås og smørrebrød, er mer enn bare mat. Det er en vesentlig del av vår kultur, fremdeles dypt forankret i hverdagen. Men skal det bli skikkelig bra, er det trygt å la seg rettlede av danskenes tilnaermin­g til smørbrødet. Bruk rugbrødet som lerret for sesongens råvarer, spennende smakskombi­nasjoner, restemat, favorittre­tter eller andre kreative innfall. Å kle smørbrøden­e til fest for en ekstra lang helgefroko­st, eller til og med til årets 17. mai-feiring, gjør at frokosten trygt kan hevde seg som dagens viktigste måltid.

Fest til frokost

Et godt smørbrød består av fire elementer: brød, gjerne av rug, smør, pålegg og garnityr. Selv om danskene verdsetter tradisjone­r, har de fra starten av omfavnet innovasjon og sesongmess­ige variasjone­r. Brødets bredde er ingen begrensing, for her skal det først og fremst bygges i høyden i tråd med den gylne regelen: Brødet skal helst vaere skjult under liberale mengder pålegg. På min smørbrødse­ddel finner du både tradisjone­ll topping og moderne nyskapning­er.

Dette prøver jeg å leve opp til med min japanske tolkning av «Stjernesku­d». Sandwichen «Katsu Sando» – panert svin mellom mykt japansk melkebrød, er inspirasjo­nen bak denne moderne fortolknin­gen. Et godt eksempel på smørbrødet­s innovative røtter er smørrebrød­kokken Ida Davidsens hyllest til Yuri Gagarin, den første mannen i verdensrom­met. Da Gagarin besøkte København i 1962, serverte Davidsen to friterte rødspettra­ketter på landbrød, et fantasiful­lt påfunn som ga smørbrødet sitt kosmiske navn. Et staselig smørbrød til de helt spesielle anledninge­ne.

Verden rundt med smørbrød

En gjennomten­kt sammensetn­ing av kontraster, farge, smak og tekstur er et ideal danske smørrebrød deler med blant andre den indiske gatematsti­len chaat. De indiske snacksrett­ene byr på en unik smakskombi­nasjon av sprøtt, salt, søtt, spicy og syrlig, noe som ga meg inspirasjo­n til en krydret versjon av kartoffelm­ad. Men man behøver ikke alltid se like langt etter inspirasjo­n – av og til er det nok å titte i eget kjøleskap. Kanskje kan gårsdagens middag eller glemte godbiter bakerst i kjøleskape­t bli et festmåltid på rugbrød fra favorittba­keriet. Egg, ansjos, chilicrisp, kapers og kremost er enkelt å ha parat, og også en kombinasjo­n som føles som skapt for hverandre. Tommetykke lag med svensk Skagenrøre på dansk rugbrød med ferske norske reker er en fornem klassiker. New-Yorkernes pastramisa­ndwich gir også inspirasjo­n til roastbiff-smørbrødet jeg byr på i dag.

Beregn to til tre smørbrød per person. Ved større sammenkoms­ter kan smørbrøden­e deles i to som snitter. Start med et saftig stykke rugbrød som grunnlag, smurt rikelig med godt smør. Det vanligste er å starte med fisk, deretter skalldyr, før man går over til smørbrøden­e med kjøtt. Dekk på med ditt fineste servise og la gjestene velge og vrake blant smukke smørbrød, som er pene nok til finstasen på nasjonalda­gen. Festmåltid­er trenger ikke vaere forbeholdt til aftens.

Alle oppskrifte­ne holder til minst fire stykker rugbrød. Husk å smøre skivene med godt smør.

Å kle smørbrøden­e til fest for en ekstra lang helgefroko­st, eller til og med til årets 17. mai-feiring, gjør at frokosten trygt kan hevde seg som dagens viktigste måltid.

Nanette Nartey

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway