Mat fra Norge

Budsjett-reise til Napoli

Du trenger ikke 200 kilos steinovn for å lage bedre pizza enn røkla. Du trenger varme, god deig og lite topping.

- TEKST PER ASBJØRN RISNES ILLUSTRASJ­ON TERJE TØNNESSEN

JEG HAR SIKLET over tastaturet på jakt etter den perfekte baerbare pizzaovnen fra Ooni eller Gozney. Jeg har, full av misunnelse, sett folk bygge sin egen vedfyrte ovn i hagen eller på hytta. Jeg har vurdert ved vs. pellets vs. gass. Jeg har tenkt på om løsningen kunne vaere en mini-utgave av de elektriske ovnene som brukes i små pizzasjapp­er.

Jeg har ønsket meg en pizzaovn, som mange andre pizzaelske­re. Men jeg har foreløpig klart å la det vaere. Jeg er kommet til at enn så lenge klarer jeg meg like godt med pizzastål, surdeig og god topping.

Nyanser av svidd

Hvis du er opptatt av bedre pizza enn barndommen­s langpannep­izza eller en rask Grandiosa, vil du raskt kunne anerkjenne forskjelle­n. Men er det sååå mye avstand? Er det bare teknikk og temperatur det handler om? Kan man komme unna med en nesten like god pizza uten å svi av en liten månedslønn og bygge om halve hagen?

Det er ikke min mening å påføre skam til de som har investert i en pizzaovn enten den er 200 kilo murstein eller skinnende bordmodell med gass. Jeg kommer gjerne på besøk med en langtidshe­vet surdeig i kofferten. Jeg blir gjerne med og stå i fire timer med noen pils og betrakte den vedfyrte ovnen til den blir varm nok.

Mitt poeng er at om man ikke er lidenskape­lig pizzabaker på det nivået, kan man få til ganske god pizza på andre måter.

Jazz opp komfyren

Det er åpenbart at pizza blir best i ovner som klarer å komme over 400 grader. Ikke bare går det kjappere. Det gir også en eksplosiv heving til deigen og deilige forkullede luftbobler her og der. Det er tilnaermet umulig å få til i en vanlig hjemmekomf­yr.

Jeg har en ganske ordinaer, 15 år gammel midt-på-treet-ovn. Den har en toppfart på 280 grader, som ikke er så aller verst, men jeg har også et tykt pizzastål som stort sett ligger fast plassert i ovnen. Stålet magasinere­r varme slik at undervarme­n blir bedre. Keramisk pizzastein er et rimelig og godt alternativ, men blir ikke like varm og går lettere i stykker.

Når jeg skal lage pizza, varmer jeg opp ovnen minst to timer før jeg skal bake. Stålet plasserer jeg ganske langt opp i ovnen og setter på turbofunks­jonen som kombinerer varmluft og grilleleme­nt, slik at også overvarmen blir så intens som mulig.

Ulempen er at selv om det blir varmt, blir det ikke over 300 grader, pizzaen tar gjerne 10 minutter å steke og får sjelden de fine, svarte svimerkene. Men bunnen blir stekt, deigskorpe­ne hever og får luftbobler, osten blir gyllen.

For å si det sånn: 80 prosent perfekt pizza er fortsatt bedre enn de fleste takeaway-variantene.

Pannepizza

Du kan også bruke en stor stekepanne i støpejern og få en ganske bra stekt pizza. Da varmer du opp pannen til den ryker og legger på den ferdig-uttrykte deigen. Stek til deigen har begynt å heve seg og stivnet, så snur du deigen, legger på saus, revet ost og annen topping. La pizzaen steke videre med lokk til den har fått gode svimerker i bunnen.

Du kan avslutte pizzaen under grilleleme­ntet i komfyren eller med en sånn kraftig håndholdt gassbrenne­r som rørleggere bruker (som har mange flere bruksområd­er både på og utenfor kjøkkenet).

Sett deg tilbake og nyt pizzaen du har laget på sparebluss. Den tiden og de pengene du har spart på å unngå pizzaovn er bedre tilbehør enn noen rømmedress­ing du har smakt.

EDIT: Etter at jeg skrev denne spalten, fikk jeg overrasken­de nok en elektrisk pizzaovn i gave. Jeg angrer alt jeg har sagt. Jeg elsker den.

Enhver god pizza starter med deigen. Her er en enkel oppskrift til ca. 6-8 pizzabunne­r avhengig av størrelse.

1. Rør 1 kg mel og 1 pk. tørrgjaer sammen med 750 gram vann.

2. La det stå i 15 minutter, før du blander inn 20 g salt og 20 g olivenolje.

3. Dekk bollen med plast og la deigen hvile minst åtte timer i et kjølig rom.

4. Ta ut deigen to timer før du skal lage pizza, lag seks runde baller og hev videre i romtempera­tur.

5. Trykk og strekk ut deigballen­e til en tynn pizzabunn, slik at du lar den ytterste kanten/skorpen beholde luftboblen­e. Hvis du ikke har pizzaspade, trykker du den ut på et bakepapir og bruker et skjaerebre­tt til å la den skli inn i ovnen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway