Mat fra Norge

KREMET SITRONMARE­NGSPAI

-

En frisk og fortreffel­ig kombinasjo­n med perfekt balanse og søtt, syrlig og litt salt i bunnen. Denne paien er veldig enkel å lage når du har litt marengskun­nskap, samt sitroner og søt kondensert melk i hus. Det er også en klar fordel å ha en liten gassbrenne­r Kaken må stå noen timer kaldt før servering, slik at den setter seg.

BUNN

100 g smeltet smør

70 g malte mandler/mandelmel 150 g Ritz-kjeks

FYLL

700 g (ca. 2 bokser) søtet kondensert melk 1,8 del sitronsaft

(ca. 4 sitroner)

4 store eggeplomme­r

MARENGS

4 eggehviter 150 g sukker

Smelt smør, bland sammen med mandelmel og finknuste Ritz-kjeks. Ha deigen oppi en paiform 20 cm (helst med avtagbar kant, eller du kan bruke vanlig springform), trykk deigen godt opp langs kanten. Stekes i ovn i ca. 8 minutter på 175 grader, trenger ikke kjøles ned før du har i fyllet.

Slik lager du fyll

I en bolle visper du lett sammen kondensert melk med den friskpress­ede sitronsaft­en. Så pisker du inn ett og ett egg, gjerne for hånd. Hell fyllet oppå bunnen og stek midt i ovnen på

175 grader varmluft i ca. 20 minutter. Du skal kjenne at kaken har begynt å sette seg, men at den fremdeles er litt skjelvende i midten. Ta ut kaken og sett den til avkjøling, det går noen timer i kjøleskape­t før kaken har satt seg skikkelig.

Slik lager du marengs

Finn frem en kjele og en passende glass- eller stålbolle. Den skal vaere stor nok til å kunne hvile på kanten uten at den går nedi selve bunnen av kjelen. Fyll kjelen med vann opp til bunnen av bollen, men slik at vannet ikke kommer oppi bollen når det koker. Ha oppi eggehvite og sukker, varm opp vannet til koking mens du visper jevnt i blandingen. Når vannet koker godt, kan

du måle temperatur­en til rundt 70 grader. Om du ikke har sukkerterm­ometer, venter du til sukkeret har løst seg opp og det er blitt til en fin skumblandi­ng i bollen. Ta av varmen og pisk m ar engs blandingen på full hastighet med maskin til en fluffy, stabil og blank romtempere­rt marengs. Du kan bruke en slikkepott og bre over, eller sprøyte i topper oppå paien slik du vil. Bruk en brenner for å svi litt farge på toppen, alternativ­t sett på grilleleme­ntet øverst i ovnen og ha kaken inni akkurat lenge nok til å brune toppen. Følg nøye med.

Tips!

Lag kaken dagen i forveien, men marengsen tettere på servering. Da blir kaken en frisk, herlig opplevelse til desserten eller kakebordet. Pynt gjerne med friske baer og sitronmeli­sse.

Allergitip­s:

Uten soya ved bruk av ekte smør.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway