Mat fra Norge

NEW YORK CHEESE CAKE

-

Verdens beste ostekake! Jeg ble stormende forelsket første gang jeg smakte den på Junior’s i New York. Siden har jeg skjønt at jeg er langt fra den eneste som faller for denne vidunderli­ge, men mektige ostekaken med den fløyelsmyk­e, kremete konsistens­en!

BUNN

5 ss smeltet smør 12 knuste kjeks (Kornmo/Digestive) 2 ss sukker

FYLL

900 g kremost (Philadelph­ia original)

430 g sukker

3 ss hvetemel (for å unngå sprekker på overflaten)

4 ts vaniljesuk­ker/vaniljeeks­trakt

3–4 ts sitronsaft (1 sitron) finraspet skall av 1 sitron (vask godt og ikke få med det hvite) 1⁄4 ts salt

6 store romtempere­rte egg

2 dl rømme

VIKTIG!

Legg to lag med ekstra bred aluminiums­folie rundt formen, slik at den er helt tett mot vannet. Formen skal stå oppi en langpanne som du fyller med vann, slik at det står ca. 2,5 cm opp langs formen. Kommer det vann inn, blir bunnen skadet. Vannet regulerer temperatur­en slik at kaken blir jevnt stekt. Må helst stå over natten og sette seg. Ta ut alle råvarer i god tid slik at de er romtempere­rte når du begynner.

Fremgangsm­åte bunn

Smelt smøret. For å knuse kjeksene, bruk dobbel brødpose, ha kjeksene inni og kjevle tungt over. Ikke bruk foodproses­sor. Bland sammen smør, sukker og knust kjeks i en bolle og bre det utover i en rund springform 24 cm med

bakepapir i bunnen, ha gjerne litt kjeksmasse opp langs kantene. Ikke bruk annen form, da stemmer ikke den angitte steketiden, som er veldig viktig for at kaken blir riktig stekt.

Fremgangsm­åte ostefyll

Start med å røre sammen kremost og sukker, bruk maskin/visp. Rør inn hvetemel, vanilje og sitron. Tilsett ett og ett egg som du har knekket og har klart i en kopp (slik at du unngår eggeskall), og rør inn. Til slutt har du i rømmen og rører godt til alt er blandet. Hell ostefyllet forsiktig over kjeksbunne­n i formen og sett formen oppi langpannen som hører til stekeovnen, hell på vann, nok til at det står ca. 2,5 cm opp langs formen. La den stå midt i ovnen på 160 grader varmluft i 1 time og 30–40 minutter. Den skal ha satt seg, men vaere skjelvende i midten når du kjenner på formen. Skru av ovnen, la kaken stå i ennå 45 minutter med døren litt åpen. Ta formen ut av vannbadet og sett kaken i kjøleskap i minst åtte timer.

OBS! Kaken kan ikke serveres samme dag, ostefyllet må stivne for at den skal få den fine og deilige, kremete konsistens­en. Holdbarhet er 4–5 dager, og den egner seg til en kort periode i fryseren, tett innpakket.

Allergitip­s

Soyafri ved bruk av ekte smør. Glutenfri ved bruk av glutenfrie kjeks og ved å sløyfe hvetemel i fyllet.

Pynte- og serverings­tips Bruk bringebaer­coulis.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway