Mat fra Norge

SALT KARAMELLSA­US

-

Har du fløte til overs, så lag salt karamellsa­us. Du kan lagre den et par uker i kjøleskape­t om den er i et tett glass/plastboks, eller fryse ned i mindre porsjoner. Stor porsjon nok til å helle i glass som gave, du kan fint halvere

300 g sukker

5 ss vann

130 g smør

1–2 ts salt (gjerne flaksalt) 3 dl varm fløte

Bruk en middels stor stålkjele av kvalitet (med tykk bunn) – ikke teflonkjel­e. Bland sukker og vann i kjelen så godt det lar seg gjøre, og varm opp på middels varme.

La det stå og surre, ikke rør, det vil etter hvert endre form og begynne å tørke i kjelen. Da veier du opp smør og kutter i terninger, finner frem salt og gjør klar fløte.

Når du etter 10–15 minutter ser at det dannes en lys brun vaeske som pipler frem i sukkeret, vipper du litt på kjelen slik at det ikke brenner seg og alt etter hvert får den fine, gylne fargen du ønsker på den ferdige karamellen.

Varm opp fløten, gjerne i mikrobølge­ovn (skal ikke koke!).

Rør litt i sukkeret med en tresleiv til alt er smeltet med en fin farge, og tilsett smør og salt. Det vil nå bruse litt, men

bare fortsett å røre. Den riktige saltmengde­n er litt avhengig av hva du skal bruke karamellsa­usen til. Skal den spises som den er sammen med is/kake, trenger du mindre salt enn om den skal blandes inn i en søtere krem.

Ta kjelen litt av platen og hell den varme fløten oppi. Rør godt til alt er blandet og du har en jevn og fin karamellbl­anding. Nå kan du selv bestemme hvor tykk du ønsker sausen, om den skal vaere helt rennende, er den klar nå. Tykk, salt karamell er best å bruke til kake. Om den er blitt for tykk når du skal bruke den, varm forsiktig litt opp igjen, så blir den lettere å bruke. Har den stått kjølig og er hard, sett den i romtempera­tur eller varm forsiktig litt opp igjen, så endrer den form. Sil eventuelt av snerk etter avkjøling. La sausen stå og avkjøle seg litt. For lengst mulig holdbarhet: ikke rør for mye og legg etter hvert et lag med matplast på toppen, slik at ikke for mye luft kommer til.

Perfekt i ulike kaker, is, som dripp, gave, i krem, vafler eller bare å spise akkurat slik den er!

Tips!

Kok den ekstra lenge om du ønsker å bruke den i litt fastere form sammen med krem til kake, dripp til gulrotkake. Du kan bruke sausen inni cupcakes, som fyll i makroner, sammen med baked cheesecake, sjokoladek­ake eller gulrotkake. Men følg fremgangsm­åten nøye for å få det til.

” Er kremen vanskelig å røre opp? Brukte du lettproduk­ter? Da er mest sannsynlig mangel på fett årsaken til at den ikke lar seg piske opp som den skal. Jeg bruker ekte smør, kremfløte og vanlig rømme. Kate Kippersund

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway