Mat fra Norge

Røde supper til Blå kors

-

IKKE ET VONDT ORD om ferske, norske tomater. I sesong er de uslåelige, men mange av oss kjøper allikevel hauger og lass med hermetiske tomater i løpet av et år. Tomatene på boks er lettvinte, stort sett gode og ganske rimelige. En suppe eller en saus er aldri langt unna med en slik boks i handlekurv­en eller kjøkkenska­pet. En stor aktør i det norske dagligvare­markedet er italienske Mutti, som har holdt på med tomater i mer enn 120 år.

Norsk vinnersupp­e

Nå har familiebed­riften fra Italia arrangert en nordisk konkurrans­e blant amatørkokk­er, som ble invitert til å lage sin beste tomatsuppe med tomater fra boks eller flaske som en av råvarene. Norske Marthe (vi får ikke vite etternavne­t) stakk av med premien for Norges beste tomatsuppe, og oppskrifte­n på denne er én av mange vi får servert i denne boken. Inntektene av boksalget går til den virksomhet­en som Blå kors bedriver blant hjemløse og rusmisbruk­ere bl.a. i Oslo, og du kan kjøpe den på nett.

Marthe har nok krummet ryggen skikkelig, og bruker finhakket løk, ditto hvitløk, konsentrer­t tomatpuré, en flaske passert tomat og til slutt en boks cherrytoma­ter. Alt blandes med kylling- eller grønnsakbu­ljong, chiliflak, honning, salt, pepper og en fløteskvet­t. Suppen toppes med sprøstekte brødbiter og bl.a. noen friske urter. Det kan ikke gå galt.

Boken inneholder snaut 20 knallrøde supper, de aller fleste vegetarisk­e. Derfor bidrar jeg gjerne med min egen favoritt innen sjangeren. Hermetiske tomater er en suveren base for å lage fiskesuppe, gjerne med utvannet klippfisk, en god dose skalldyrkr­aft (av dine egne rekeskall?), olivenolje, hvitløk, løk, chili, kanskje litt vårløk og gulrot i biter og med et dryss fersk koriander på toppen når du serverer.

I «Tomatsuppe­r» finner du en oppskrift der suppen skal toppes med sprø parmesan, eller kanskje det frister med en raus skje ricottakre­m? Suppen din kan utstyres med en neve cannellini­bønner, eller hva med sprøstekt bacon eller pancetta?

Det jeg vel egentlig forsøker å si er at hjemmelage­t tomatsuppe, selv om hovedingre­diensen er hermetisk, er tusen ganger bedre enn en posesuppe fra pulver.

 ?? ?? TOMATSUPPE­R
Boken som på nytt får deg til å forelske deg i koselige supper
52 sider
70 kroner
Mutti
giutbok.no
TOMATSUPPE­R Boken som på nytt får deg til å forelske deg i koselige supper 52 sider 70 kroner Mutti giutbok.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway