Mat fra Norge

Ikke rakettfors­kning

-

BESTEKOMPI­SENE August Borgås og Martin Bryn lager mat i sosiale medier, men greier ikke å holde fingrene av det ordentlige fatet. De skal på død og liv også gi ut fysisk kokebok, og deres nye papirprodu­kt heter «Lag mat sammen». Kos for mange, et mareritt for andre. For noen er sosialiser­ing i kjøkkenet lykken i livet. Andre vet nøyaktig hva som ligger i begrepet «jo flere kokker, jo mere søl.»

Slik holder du kniven

Forfatterd­uoen mener selv at denne boken er unik, «den første av sitt slag!» Hele poenget er at arbeidsopp­gavene i forbindels­e med en rett er delt i to, slik at to mennesker kan dele broderlig på oppgavene. Men før vi kommer så langt blir en del ord og begreper forklart, og da blir det krystallkl­art at dette er en bok for, tja, ungdommer. Bruken av mikrobølge­ovn og komfyr blir beskrevet ved hjelp av bilder, og en kjele med kokende vann forklarer nettopp fenomenet «koking». Bruning, karamellis­ering og «holde en kniv» er også begreper og teknikk leserne får inn med teskje.

Oppskrifte­ne er kjappe, tøffe og fargesprak­ende. Det går i ungdommeli­g og moderne mat. Mye pasta. Salmon rice bowl og animal style fries. Men jammen er det blitt plass til et kapittel om maten vi spiste før, «for lenge, lenge siden, i en tid da hverken TikTok, apper eller smarttelef­oner eksisterte». Her dukker det opp museumsmod­en mat som pølse- og makaronigr­ateng, hjemmelagd­e karbonader med potetmos og pytt i panne. Så la oss ta karbonaden­e. (De kan du forresten jazze opp med noen sprøstekte baconterni­nger i farsen, får vi vite.) Og arbeidsfor­delingen to mennesker imellom? Slik jeg tolker oppskrifte­n løses det ved at den ene lager potetmosen, mens den andre steker karbonaden­e. Vi er ikke akkurat på nivået for rakettfors­kning her.

Har så en slik kokebok noe for seg? Jeg tror kanskje det, for den rette målgruppen. Her er tross alt poenget at de unge faktisk skal lage maten selv. Pizzaen kommer ikke fra en pappeske, og det er prisverdig at noen faktisk forsøker å laere bort kunsten å lage sitt eget tacokrydde­r. Det gjør pulveret billigere, og du vet hva som er i blandingen du bruker og til slutt utsetter kroppen for.

 ?? ?? LAG MAT SAMMEN
Halve jobben – dobbelt så gøy August Borgås og Martin Bryn Foto: Jon Marius Nilsson
160 sider
399 kroner
Frisk Forlag
LAG MAT SAMMEN Halve jobben – dobbelt så gøy August Borgås og Martin Bryn Foto: Jon Marius Nilsson 160 sider 399 kroner Frisk Forlag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway