Mat fra Norge

Egentlig ganske enkelt

-

90 HVERDAGS FAVORITTER uten sukker og ultraprose­sser te ingrediens­er» er denne kokebokens knagg, og forfattere­n er i sitt forord naermest litt unnskylden­de for sin befalende tittel. Hun innrømmer at den er bastant, «men tro meg, det er godt ment.» Så får vi en kort repetisjon om hva ultraprose­ssert mat er, og for ordens skyld: Knapt noen er uenige om at dette er noe folk bør holde seg langt unna. Temaet er så hett at det i disse dager jevnlig dukker opp på nyhetssend­ingene. Ny forskning om det som kommer fra matindustr­ien er forurolige­nde.

Stek kjøtt eller fisk

Josefsen vil altså at vi skal lage og spise mat som er basert på ekte, ordentlige råvarer. Hun bruker selv eksemplet «Alle kan klare å steke et stykke kjøtt eller fisk, legge på litt ferdig vasket salat og helle over litt olivenolje.»

Jeg får straks lyst til å se hvilke retter og oppskrifte­r hun har å by på, og hopper rett til kapitlet om middag. Det starter med supper, der i hvert fall en sellerisup­pe er såpass overkommel­ig (tiden er beregnet til 20 minutter) at det kan minne om stekingen, salaten og dråpene med olje.

Og deretter fortoner dette seg som en ganske ordinaer kokebok, en samling oppskrifte­r som er stablet litt hulter til bulter. Forfattere­n har nok samlet sammen sine favoritter, og det er jo forståelig. Og frykten for industriel­t bearbeidet mat har ikke smittet over på hensynet til baerekraft. Verstingen avokado er med på listen over ingrediens­er. Og Josefsen surrer med begrepet scampi, som er og blir feil navn på kongereker og andre store rekearter.

Men du verden så mye fristende mat det er å finne mellom disse to permene. Bente Josefsen ser ut til å ha et eget håndlag med kylling, og serverer fuglen gratinert sammen med spinat og i en variant der (den ganske kjedelige) kyllingfil­eten er fylt med salami.

Hun gir også helt klart et nytt liv til en svinekotel­ett, som har fått følge av en sprek kålsalat på tallerkene­n. Den består av spisskål, rødløk, purreløk og fennikel. Noe ganske annet enn surkål og brun saus. Fårikålen er også jazzet opp, med bl.a. soyasaus, frisk koriander, chili, hvitløk, ingefaer og stjerneani­s i smaksbilde­t. Og apropos bilder: Det er bare utvalgte retter som er fotografer­t.

 ?? ?? SPIS DETTE! Bente Josefsen Foto: Line Dammen 178 sider 399 kroner Bonnier Norsk Forlag
SPIS DETTE! Bente Josefsen Foto: Line Dammen 178 sider 399 kroner Bonnier Norsk Forlag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway