Mat fra Norge

GRILLET SJØKREPSHA­LE og sjøkrepssa­us, terte med fennikel

Sjøkreps fra Trondheims­fjorden er sjømat i verdenskla­sse.

-

4 rå sjøkreps salt olje

1 sjalottløk

1/4 fennikel

1/2 ts tomatpuré

2 ss akevitt (her er brukt akevitt fra Inderøy Brenneri) eller 1 dl hvitvin

5–6 dl sjøkrepskr­aft

1 dl fløte

1/2 dl H-melk salt hvitvinsed­dik

1 ss smør

Rens ut halen fra sjøkrepsen. Sjøkrepsha­len saltes og dryppes med litt olje, og grilles kjapt i ca. 2 minutter. Grill mest på toppsiden, snu og grill kjapt på den andre siden.

Av hode, klør og skall koker du kraft. Brun det først i ovnen på 160–180 grader til gyllent og litt karamellis­ert. Ha alt over i en kjele, og hell på vann til det dekker. La putre på svak varme i 2–3 timer.

Sil av.

Kutt sjalottløk og fennikel i biter, og surr med litt olje i en panne til det blir mykt. Rør inn tomatpuré, og ha i akevitt eller hvitvin. Kok opp og reduser til vaesken er nesten

borte. Ha på kraften, og reduser til ca. 4 dl. Ha i fløte og melk, og la det koke litt inn. Synes du sausen er for tynn, så reduser mer eller jevn med litt maisenna.

Smak til med salt og hvitvinsed­dik. Rør til slutt inn en god skje med smør. Skum opp sausen med stavmikser før servering.

TERTESKJEL­L ca. 8 små terter

63 g mel

5 g eggeplomme 17 g vann

17 g smør

1 g salt

1 g sukker

Bland sammen alle ingrediens­ene og kjør i blender. Kna deigen, og la den hvile litt i kjøleskape­t. Da blir den lettere å kjevle ut. Kjevle til en tynn, jevn leiv, ca. 2–3 mm tykk. Jeg bruker gjerne pastamaski­n for å få deigen jevn og tynn.

Stikk ut rundinger og ha i terteforme­r/sandkakefo­rmer. Stek på

180 grader i 11 minutter, til tertene er fine og gylne.

Fyll tertene med fennikelpu­ré og sprø fennikel før servering.

FENNIKELPU­RÉ 1/2 fennikel 1 dl eplejuice salt sherryeddi­k

Kutt fennikelen i små biter, og ha i en kjele med litt olje i bunnen. La fennikelen bli myk på svak varme, hell på eplejuice og kok til fennikelen er mør.

Kjør opp til en fin puré i en blender, og smak til med salt og litt eddik. Kutt litt ekstra fennikel tynt på mandolin, la den ligge i kaldt vann til den blir sprø, og legg på toppen av tertene med fennikelpu­ré.

 ?? ?? DET BESTE: Grillet sjøkrepsha­le fra Trondheims­fjorden.
DET BESTE: Grillet sjøkrepsha­le fra Trondheims­fjorden.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway