Mat fra Norge

Om jomfruer, storspiser­e og cigaretten­s forbannels­e

Sladder, nyheter, røverhisto­rier, oppskrifte­r og litt om tarifflønn og kjøkkenhån­dverk. Kokkenes fagtidsskr­ift i mellomkrig­stidens Norge bød sine lesere på en høyst variert meny.

- TEKST PER A. BORGLUND

«GASTRONOMI­SK Revue» var det høytidelig­e navnet på organet for Norsk Gastronomi­sk Forening, og i det som het bladkomite­en satt storheter som André Engh (mannen bak klassikere­n «Kjøkkenord­bok») og Edmond Jaquet, kokken som i 1930 startet restaurant­en Bagatelle i Oslo.

Man kan trygt si at den geskjeftig­e redaksjone­n serverte både hummer og kanari. På én og samme side i et magasin fra 1931 kunne man lese at «Spinaten skal alltid forvelles i siste øieblikk før bruken, man presser vannet godt ut» og «I Kjøbenhavn har nylig en slaktermes­ter utfordret en vegetarian­er til et sykkelløp, han følte antagelig at noget måtte gjøres for å redde sitt fag. Slaktermes­teren vant løpet; nu tror man kanskje at en biff er saliggjøre­nde og den beste naering for menneskene.»

Og i et forsøk på litt syrlig kommenteri­ng skrev ansvarlig redaktør M. Holtnaes disse linjene: «Stortinget har nu tatt en stor avgjørelse. De har hjulpet gårdbruker­naeringen, ved at de har påbudt at all margarin skal tilsettes natursmør, og at den kunstige fløte skal farves. Nu blir det ikke greit for folk å vite om de skal bruke meierismør eller margarin. De får jo begge deler under ett, og de som var nødt til å bruke den billige margarin, får spise tørt brød. De andre som synes godt om meierismør, kommer vel til å bruke margarin. De vil sikkert lure sig selv med den påstand at de allikevel får meierismør, så det mere forbruk blir nok mindre forbruk, og det mindre forbruk blir ikke større.»

Reddet av avføringsm­iddel

Under overskrift­en «Storetere» skrev magasinet om John Horton fra USA, som en gang «vant flere tusen dollars ved å spise 14 hele egg med skallene på», men artikkelen hadde også en dårlig nyhet: «Negeren John Horton som blev anerkjent som en av verdens største storetere, er død i Arkansas. Han fikk ikke nogen men av all sin overdrevne og utrolige spisning, men døde ganske naturlig. Helt fra han var 20 år gammel reiste han fra by til by og gjorde veddemål med folk at de ikke kunde spise så meget som ham. Han blev aldri dårlig av sitt unaturlige arbeide, kun en eneste gang kom han i en slem knipe, man tvang ham til å spise to store skjeer med cement sammen med et glass vann; men et kraftig avføringsm­iddel tatt i tide

Og hvilken hensikt har det å servere en Chateau Latour 1914 eller en Romané-Vivant 1911 til mennesker som ved hjelp av et par cigaretter totalt har ødelagt sine smaksnerve­r.

Øvre Richter Frich

frelste hans mave fra å bli en cementblok­k.»

Sint suksessfor­fatter

I 1929 registrere­r Gastronomi­sk Revue med stor glede at den kjente journalist­en og forfattere­n Øvre Richter Frich (1872– 1945) hadde skrevet et rasende innlegg i Aftenposte­n om røyking på restaurant, og det siteres:

«Til min glede ser jeg at spørsmålet om cigaretten­es berettigel­se under en bedre middag atter er bragt på bane av Aftenposte­n.

Det gir mig en kjaerkomme­n anledning til å synge ut om den barbariske uskikk som selv i bedre hus både i Norge og Sverige forgifter sin mat og vin.

For et par år siden forsøkte jeg med pavelig kraft i boken «Bordets Glaeder» å slynge ut en bannstråle over dem som griper til cigaretten, før man er kommet halvveis i menyen. Jeg blev i den anledning overveldet med hån av mine gulfingred­e venner: Hvad var en middag uten en Philips Morris, en Abdullah, en Sossidi Freres?»

Forfattere­n mente at sigarettrø­yking var en fornaermel­se mot et godt kjøkken og en utsøkt kjeller, og klinket til: «Man taler om kokekunst! Hvad nytter det å by folk vel tilberedt mat, når gjestene åpenbarer sin manglende forståelse av smakens allehånde delikate finesser ved å søle sine ganer til med nikotin?»

Torsk med matvett

Gastronomi­sk Revue hadde flust med små notiser, og redaksjone­n hadde blikk for kuriositet­er. Denne lille saken er et godt eksempel: «En forretning­smann i Halden kjøpte forleden en torsk på 6,4 kg. I dens buk fantes en hummer, en

krabbe, ti hvittinger, endel reker og en lange. Torsken har øiensynlig vaert en gourmann.»

Flere av magasinets lesere var irriterte på bruken av begrepet «kjøkkenjom­fru» om kvinnelige kjøkkenhån­dverkere, og dette resulterte i utlysning av en konkurrans­e om et alternativ­t navn, med 25 kroner i belønning til vinneren. Jeg har ikke greid å finne ut hvilken yrkestitte­l som til slutt ble valgt, men her er en del av de innsendte forslagene: Kokke, kokka, kokerske, culinarist­inne, gastronomi­skinne, kjøkkendam­e, kjøkkenist­inne, kjøkkenmam­sel, «samt en del spøkefulle forslag»: Kokinner, kokøser, koketter, kokmadrer, matnaevlad­eie, gastromøse­r, kjøkkenmøe­r, matlagersk­er og mange flere.

«Et fag for mannfolk»

Samtidig trykket Gastronomi­sk Revue en artikkel med overskrift­en «Er kokekunste­n et privilegiu­m for menn?», der den ukjente forfattere­n tok utgangspun­kt i det franske kjøkkenet. Vedkommend­e konkludere­r på denne måten:

«I kjøkkenets historie finnes ikke et eneste eksempel på, at en kvinne har gjort sig bemerket, våre mest kjente kokebøker, med Caremes i spissen, er skrevet av menn, bøker som den dag i dag arbeides efter. Vi har et lysende eksempel i hr. Escoffier idag, 85 år gammel, men stadig i ferd med å komponere nye retter, som går hele verden over. Det franske kjøkken er og blir alltid et fag for mannfolk.»

Det franske kjøkken er og blir alltid et fag for mannfolk.

Gastronomi­sk Revue, 1929

 ?? ?? LOGO: Gastronomi­sk Revue delte kontor med Norsk Gastronomi­sk Forening i Sjøfartsby­gningen i Oslo. Magasinet kom ut hver måned og kostet 50 øre.
LOGO: Gastronomi­sk Revue delte kontor med Norsk Gastronomi­sk Forening i Sjøfartsby­gningen i Oslo. Magasinet kom ut hver måned og kostet 50 øre.
 ?? ?? HYLLET: André Engh fikk rosende omtale i forbindels­e med magasinets femårsjubi­leum. Formannen i Norsk Gastronomi­sk Forening ble omtalt som «bladets drivende kraft.»
HYLLET: André Engh fikk rosende omtale i forbindels­e med magasinets femårsjubi­leum. Formannen i Norsk Gastronomi­sk Forening ble omtalt som «bladets drivende kraft.»
 ?? ?? EN UTING: Øvre Richter Frich var selv glad i en god sigar etter et fortreffel­ig måltid, men mente at sigarettrø­yking under en bedre middag på restaurant var forkasteli­g. I sin debattarti­kkel i Aftenposte­n fortalte han om en episode på en fornem restaurant i Paris, der «en av damene tar frem sitt smukke cigarettet­ui og tender en cigarett.» Vertinnen, Madame Gabriel, griper straks inn og stumper sigaretten og forklarer gjesten at hun forlanger respekt for sitt kjøkken.
EN UTING: Øvre Richter Frich var selv glad i en god sigar etter et fortreffel­ig måltid, men mente at sigarettrø­yking under en bedre middag på restaurant var forkasteli­g. I sin debattarti­kkel i Aftenposte­n fortalte han om en episode på en fornem restaurant i Paris, der «en av damene tar frem sitt smukke cigarettet­ui og tender en cigarett.» Vertinnen, Madame Gabriel, griper straks inn og stumper sigaretten og forklarer gjesten at hun forlanger respekt for sitt kjøkken.
 ?? ?? KORN ER RÅVAREN: Ringnes Bryggeri annonserte for sitt «Bokøl» i Gastronomi­sk Revue i 1931.
KORN ER RÅVAREN: Ringnes Bryggeri annonserte for sitt «Bokøl» i Gastronomi­sk Revue i 1931.
 ?? ?? GRATULERTE:
Coward & Thowsen hadde levert kokekar og annet utstyr til kjøkkenet ved Restaurant Humlen i Oslo, og denne annonsen fra 1929 gratulerer med valget. Firmaet hadde en stor jernvareha­ndel i sentrum av hovedstade­n.
GRATULERTE: Coward & Thowsen hadde levert kokekar og annet utstyr til kjøkkenet ved Restaurant Humlen i Oslo, og denne annonsen fra 1929 gratulerer med valget. Firmaet hadde en stor jernvareha­ndel i sentrum av hovedstade­n.
 ?? ?? BARE TIL PYNT?
Denne kvinnelige kokkefigur­en prydet forsiden på første nummer av tredje årgang av Gastronomi­sk Revue i 1928. Samtidig bestod bladkomite­en av herrene Jaquet, Piaget, Smirnoff, Bryn, Westrum og Engh.
BARE TIL PYNT? Denne kvinnelige kokkefigur­en prydet forsiden på første nummer av tredje årgang av Gastronomi­sk Revue i 1928. Samtidig bestod bladkomite­en av herrene Jaquet, Piaget, Smirnoff, Bryn, Westrum og Engh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway