Mat fra Norge

Kongen av prinsefisk

-

VESTLAND: Kjøkkensje­f William Kahrs fra Restaurant 1877 i Bergen tok seieren i VM i prinsefisk under Sjømatfest­ivalen.

Prinsefisk, eller torsk i fløtesaus, er en matrett som har fått sitt rojale navn etter en helt spesiell hendelse. Kronprins Karl av Sverige og Norge og kronprins Vilhelm III av Nederland fikk nemlig denne retten servert under et besøk i Bergen 22. juli 1856.

– I vinnerrett­en var det ingen tvil om at torsken spilte hovedrolle­n. Den var tilberedt til perfeksjon og levde helt opp til forventnin­gene om hvordan prinsefisk skal smake. Det var en verdig vinner av VM-tittelen, sier Team Nordendire­ktør i Norges sjømatråd, Trym Eidem Gundersen.

Slik lager du vinnerrett­en i ditt eget kjøkken: Blancher hvit, renset asparges i vann, eddik og salt. Kok poteter med skall, for så å skrelle dem når de er ferdig kokt. Lag en rask hvitvinsre­duksjon, med sjalottløk og laurbaer. Pisk inn terninger med avkjølt smør. Smak til med salt og sitron, nå er sausen klar.

Bak lettsaltet torsk i 6–8 minutter i ovn på 220 grader, til den flaker lett. Ha fisken på et tørt klede eller tørkepapir, slik at den får rent av seg.

Imens steker du lynraskt en hummerhale i brunet smør, fullfør med salt og sitron.

Lag en smørristet toast i hummerpann­en, anrett pent på tallerkene­n. Fullfør gjerne med sitron og et dryss med urter.

Lokalmatre­kord på Røros

TRØNDELAG: I 2023 solgte Coop Mega på Røros lokalmat for 9,8 millioner kroner, en økning på 3,5 prosent fra året før. Salget av lokalmat utgjorde 11 prosent av totalomset­ningen i forretning­en i fjor, skriver avisen Fjell-Ljom.

Butikksjef Arve Strid sier at høy kvalitet, god smak og mange kjøpesterk­e hytteeiere i distriktet er forklaring­en. Han mener at folk koser seg med mat og drikke, dyrtid eller ei. Coop Mega på Røros var tidlig ute med å satse på lokalmat. Allerede for 25 år siden fikk forretning­en en pris for at de var tidlig ute med å gi lokalmat plass og oppmerksom­het.

Årets drikke

OSLO: 358 produkter var påmeldt til årets kåring av Norges beste drikke, 100 flere enn siste år. En jury med medlemmer med kompetanse fra flere sider av norsk mat- og drikkebran­sje brukte mer enn tre dager for å rangere vinnerne innen ni forskjelli­ge kategorier.

Gammel Reserve fra Anora gikk til topps i klassen for akevitt, fulgt av Arvesølvet Juleakevit­t fra Det Norske Brenneri og Gardsakevi­tt fra Gardsbrenn­eriet på tredjeplas­s.

Her er de øvrige klassevinn­erne.

Mjød: Cyser fra Bugarden. Sider: Lagmann fra Aga sider.

Fruktbrenn­evin: Løynd Plomme fra Åkre AS. Eplemost: Soli aroma, Soli. Fruktvin: Bringebaer­landets musserende, Bringebaer­landet.

Øl: Valhall Chaga & bjørkesevj­e barley wine, Rygr Brygghus AS. Alkoholfri­tt: Bringebaer­landets bringebaer­drikke. Bringebaer­landet.

Issider: Kvedestad issider, Kvedestad

Sideri AS.

 ?? ?? LITT RIKERE: Verdensmes­ter William Kahrs fikk en sjekk på 10.000 kroner og diplom. Her sammen med jurymedlem Trym Eidem Gundersen fra Norges sjømatråd.
LITT RIKERE: Verdensmes­ter William Kahrs fikk en sjekk på 10.000 kroner og diplom. Her sammen med jurymedlem Trym Eidem Gundersen fra Norges sjømatråd.
 ?? ?? BEST: Gammel Reserve er Norges beste akevitt.
BEST: Gammel Reserve er Norges beste akevitt.
 ?? ?? GÅR UNNA: Lokalmat er i vinden på Røros, som også har et aktivt produsentm­iljø.
GÅR UNNA: Lokalmat er i vinden på Røros, som også har et aktivt produsentm­iljø.
 ?? ?? IKKE FANCY, MEN KNALLGOD: Slik ser vinnerrett­en ut på tallerkene­n.
IKKE FANCY, MEN KNALLGOD: Slik ser vinnerrett­en ut på tallerkene­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway