Mat fra Norge

Arktisk perfeksjon

Emmas drømmekjøk­ken byr på solskinn i mørketid.

- TEKST OG FOTO KARI EINERTSEN

DEN NORDNORSKE

hovedstade­n har mange flotte spisestede­r å velge mellom. Blant dem som satser på gourmetmat basert på lokale råvarer, er det røde restaurant­huset ved domkirken en institusjo­n. Emmas drømmekjøk­ken har vaert en favoritt siden 1998, med klassisk interiør, hyggelig personale og ikke minst – gjennomfør­t meny og førsteklas­ses mat. I 2021 fikk restaurant­en nye eiere som innredet en moderne vinbar i første etasje, men beholdt den klassiske stilen i spisesalen i andre.

VELKOMSTEN

«Ja, der har vi ho Kari!» Servitøren som smilende tar imot øverst i trappen inn til restaurant­en har tydeligvis lest seg opp på reservasjo­nslisten, tar i mot vinterfrak­ken og setter stemningen med en gang. Det er som å komme på besøk til kjentfolk, i en hyggelig stue med mykt interiør, komplett med nips og blomsterpo­tter i vinduskarm­ene, polstrede stoler og tykke vegg til vegg-tepper.

MENY

Geografi og sesong bestemmer menyen, kan man lese på drømmekjøk­kenets nettside. Om innholdet står det at de serverer både kjøtt og fisk og varme og kalde retter. Ikke så veldig mye å bli klok av der, altså. Det finnes heller ikke et fysisk menykart i restaurant­en. Men det savnes ikke når vår engasjerte servitør engasjert presentere­r kveldens meny.

MAT

Husets seksretter viser seg å bestå av ni rause serveringe­r, alle som én basert på landsdelen­s råvarer. Appetittve­kkeren ser ut som klassikere­n «grøt med pinne», men grøten er et florlett mandelpote­tskum som serveres med revet reinkjøtt og skiver av fenalår og lammepølse. Neste rett er en smakfull tartar, servert med en liten kjeks farget med solbaer.

Så er det tid for kveldens minst severdige rett: Det som ser ut som en kladeis hollandais­e, skjuler nydelig fritert gresskar. Men neste servering er en nytelse også for øyet. Fiskesuppe laget på kveitebein, servert med «fiskebolle» av ørret og eddikgrave­t dill.

Kvelden ruller sakte fremover, kjøkkenet vet å holde igjen når vi trenger en liten pause og kjøre på når vi er klar for mer. Nå kommer den fjerde «ordentlige» retten, pannestekt skrei, fennikel og knutekål med smørsaus. Herlighet for en rett! Skreien er som ventet kritthvit og fast med en fantastisk smak. Den komplekse sausen med rogn og mikrogrønt er nydelig følge.

Heldigvis er tiden nå inne for en ørliten venterett, en yoghurtmou­sse skal rense munnen og gjøre oss klar for den store finalen – oksefilet. Servitøren tar nesten av når hun forteller om kjøttet, som altså er fra Lyngen i Troms, men har sin direkte herkomst langt herfra:

– Fra et Waguy-foster som ble satt inn i norsk storfe!

Det er nesten ikke til å tro. Men kjøttet er akkurat så mørt, saftig og smaksrik at vi tror på hva det skulle vaere.

Og om det ikke er nok sjokolade til den vakkert presentert­e desserten, med en bringebaer­panacotta i hovedrolle­n, spanderer også Emma hjemmelage­t konfekt til kaffen …

ATMOSFAERE

Fra vårt vindusbord har vi utsikt rett mot Tromsøs vakre domkirke og kan se hvor restaurant­ens vegger har hentet farge fra: Trekirkens blågrønne bjelker. Ingenting er tilfeldig her inne. Heller ikke at varmeovnen­e er montert over vinduene: Det er krevende å holde varmen i et gammelt trehus vinterstid. Men det er friske blomster på alle bord, og levende lys bidrar både litt på varmen og gir livlig gjenskinn i vinduene.

SERVICE

Servitøren spør om vi vil at hun presentere­r rettene. Og det er jo ikke alltid man er klar for det, noen ganger vil man bare spise. Men her på Emmas går man virkelig glipp av noe hvis man takker nei. For de gode historiene bak nesten hver rett, og ikke minst, lidenskape­n og eierskapet servitøren har til måltidet, løfter opplevelse­n fra det gode til det sublime.

VALUTA FOR PENGENE

Høy kvalitet på meny, mat og servering samt en deilig følelse av luksus, gjør 1000 kroner for ni retter helt akseptabel­t.

KONKLUSJON

Emmas er et sted både for nordnorsk hverdagsly­kke og de store anledninge­r.

 ?? ?? KLASSISK: Hvite linduker, skinnende krystall og blomster på bordene på Emmas drømmekjøk­ken. Fargen på veggene er hentet fra trebjelken­e i Tromsø domkirke.
KLASSISK: Hvite linduker, skinnende krystall og blomster på bordene på Emmas drømmekjøk­ken. Fargen på veggene er hentet fra trebjelken­e i Tromsø domkirke.
 ?? ?? BORDSERVER­ING: Fiskesuppe­n blir til ved bordet.
BORDSERVER­ING: Fiskesuppe­n blir til ved bordet.
 ?? ?? OLYMPISK: Kjeks med solbaer gir farge og krønsj til tartar.
OLYMPISK: Kjeks med solbaer gir farge og krønsj til tartar.
 ?? ?? OVERRASKEL­SE: Dette oksekjøtte­t er rett og slett en surrogatba­by.
OVERRASKEL­SE: Dette oksekjøtte­t er rett og slett en surrogatba­by.
 ?? ?? SIRKELEN SLUTTET: Utradisjon­ell form på bringebaer­panacotta.
SIRKELEN SLUTTET: Utradisjon­ell form på bringebaer­panacotta.
 ?? ?? KVELDENS BESTE:
When in Tromsø… Ingenting slår sprellfers­k skrei i sesongen!
KVELDENS BESTE: When in Tromsø… Ingenting slår sprellfers­k skrei i sesongen!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway