Men's Health treningsguide 2018

Snarveien til å komme i form

Børst støv av denne eldgamle treningsme­toden som hjelper deg å komme i form på et blunk.

- AV MICHAEL EASTER

Børst støv av denne eldgamle treningsme­toden som hjelper deg i form på et blunk.

ANTAGELIGV­IS HAR DU ALDRI HØRT OM JOHN PATRICK O’Shea. Hvis du googler ham, kan du lese om hvordan han overlevde et 18 meter høyt fall i Mount St. Helens – det står imidlertid ingenting om at han utviklet en av verdens mest effektive treningsme­toder.

I 1987 skrev O’Shea, som på den tiden konkurrert­e aktivt i vektløftin­g og jobbet som treningsfo­rsker ved Oregon State, en avisartikk­el om en treningsme­tode han hadde brukt naermere 20 år på å utvikle. Metoden, som han kalte «intervallt­rening med vekter», var et program med høy intensitet, som kombinerte styrke og utholdehet.

Først fikk programmet liten oppmerksom­het, men etter hvert fikk det en lojal tilhengers­kare blant››

trenere innen styrke og utholdenhe­t. Det var slik grunnlegge­rne av Gym Jones, et treningsse­nter i Salt Lake City, oppdaget den. «Vi fikk tak i et eksemplar av den avisen», forteller Rob MacDonald, daglig leder ved treningsse­nteret. «Så begynte vi å laere bort metoden til medlemmene på treningsse­nteret, og snart ble den svaret for alle som ønsket seg større styrke og utholdenhe­t på kortest mulig tid.»

Når du trener intervallt­rening med vekter ved Gym Jones, velger du ett løft som engasjerer alle musklene i kroppen, én utholdenhe­tsøvelse med høyt tempo, og én vektløftni­ngsøvelse med mange repetisjon­er. Først gjør du tre runder med de tre øvelsene du har valgt deg, og deretter velger du tre nye øvelser. Metoden er enkel, men forbløffen­de effektiv!

Som med all annen trening, er intensitet­en viktig. Med andre ord – jo hardere du jobber, desto større blir utbyttet av treningen. Ved Gym Jones må alle medlemmend­e derfor sette seg et mål om hvor mange repetisjon­er de skal klare, og hvor langt de skal sykle/løpe/ro under kondisjons­treningen. «Da får du selv et ansvar», sier MacDonald. «Du vet selv om du har jobbet hardt nok, for tallet du bestemte deg for lyser mot deg når økten er ferdig.»

Nå, 30 år senere, er denne treningsfo­rmen fortsatt klart den mest effektive for å komme raskest mulig i form. På motsatt side kan du lese mer om øvelsene. Forbered deg på å presse deg selv hardere enn du noensinne har gjort!

 ??  ?? DRA I STRIKKEN OG KOM I FORM: ETTER 2 MINUTTERS INTENS ROING KOMMER DU TIL Å BADE I SVETTE!
DRA I STRIKKEN OG KOM I FORM: ETTER 2 MINUTTERS INTENS ROING KOMMER DU TIL Å BADE I SVETTE!
 ??  ?? Øvelsen «manmaker» kombinerer fem forskjelli­ge øvelser. Resultatet? Digre muskler!
Øvelsen «manmaker» kombinerer fem forskjelli­ge øvelser. Resultatet? Digre muskler!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway