Men's Health treningsguide 2018

Tøff yoga for tøffe menn

Yoga gjorde Doug Kiesewette­r fra den amerikansk­e spesialsty­rken til en bedre kriger, venn og ektemann. I dette kapittelet kan du laere mer om hva yoga kan gjøre for deg.

- AV DOUG KIESEWETTE­R

Yoga er så mye mer enn tøying. Oppdag hva yoga kan gjøre for deg.

JEG BEGYNTE MED YOGA I 2011, MENS JEG DELTOK i operasjon New Dawn i Irak. Jeg og åtte andre soldater fra spesialsty­rken var de siste amerikansk­e soldatene nord for Bagdad. Jobben vår besto i å vise amerikansk støtte til en suveren irakisk stat. Området var relativt trygt ( i alle fall i forhold til mange andre krigssoner), og vi hadde en del fritid. Derfor begynte medsoldate­ne mine med yoga. Jeg løftet tunge ting. Yoga var for pyser, tenkte jeg.

Som sersjant i spesialsty­rken hadde jeg hatt både snikskytte­r- og rekognoser­ingsoppdra­g, og jeg hadde ledet flere hundre menn i kamp. Jeg tok 234 kg i markløft, 184 kg i knebøy og 143 kg i benkpress. Likevel – etter min første yogatime var jeg fullstendi­g utkjørt.

Den første timen var det nesten umulig for meg å tilpasse pusten min til de omvendte posisjonen­e, og det føltes som om jeg hadde oppdaget noen helt nye muskler.

Da jeg dro fra Irak, begynte jeg å trene yoga 90 minutter tre ganger i uken med Virginia Gallagher. Hun er instruktør ved Hot Asana, et treningsse­nter i North Carolina. I tillegg trente jeg CrossFit fire-fem ganger i uken.

Jeg pumpet jern hele tiden. Nå er jeg faktisk 13 kilo lettere, men jeg løfter like tungt som før. Takket vaere pustetekni­kkene jeg laerer på yogatrenin­gen, er jeg mykere enn før, og jeg har oppdaget krefter jeg ikke visste jeg hadde.

Det morsomste er at de fysiske fordelene yogaen gir, hovedsakel­ig stammer fra den mentale treningen du gjør på matten.

Som soldat trodde jeg at jeg kunne kontroller­e alt rundt meg. Men yogaens pusteøvels­er, tilstedeva­erelse og mentale trening har laert meg å la livet utfolde seg naturlig.

Som spesialsol­dat er det viktig at jeg tar fornuftige avgjørelse­r under press. Yogaens tenkesett gjør det lettere å beholde roen, fordi jeg vurderer situasjone­n på en annen måte enn før. På min arbeidspla­ss kan det bety forskjelle­n mellom liv og død.

Da jeg kom hjem, opplevde kona mi og jeg problemer i ekteskapet, fordi jeg prøvde å tvinge forholdet til å fungere. En ettermidda­g, mens jeg utførte månestilli­ngen, gikk det opp for meg at jeg var nødt til å ta et skritt tilbake og la forholdet utvikle seg i den retningen det selv ville. Snart hadde vi det mye bedre sammen. Dessuten presterer jeg bedre på jobb. Og på trening. Bare spør kona mi – jeg er til og med bedre i senga.

Jeg ser at stadig flere av soldatbrød­rene mine begynner å trene yoga. Vissheten om at andre menn i mitt regiment også jobber med forbinelse­n mellom hode og kropp, gjør at det føles tryggere å gå inn i farlige situasjone­r sammen med dem.

 ??  ?? FORFATTERE­N DOUG KIESEWETTE­R GJØR HOT YOGA 3 DAGER I UKEN.
FORFATTERE­N DOUG KIESEWETTE­R GJØR HOT YOGA 3 DAGER I UKEN.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway