Mindfulness - Veien til lykke

Mat for sjelen

Med vår plan kan du slutte å fråtse og heller spise det kroppen din virkelig vil ha. Du vil oppleve å gå ned i vekt – og holde deg der!

- STEPHANIE ECKELKAMP

Margo Landon hadde forsøkt alt. Hun bor i Baltimore i USA, arbeider som massasjete­rapeut og hadde forsøkt alle mulige dietter – og gått opp igjen i vekt hver gang. Hun hadde avstått fra visse matvarer og målt opp porsjoner i 20 år, men pendlet hele tiden opp og ned i vekt. Det hjalp å begynne å gå flere turer og trene med en PT, men i 2015 var hun på vei opp igjen. Hun var livredd for å gå opp de 25 kiloene hun hadde jobbet så hardt for å kvitte seg med.

Så oppdaget hun strategien med å spise intuitivt, som innebar at hun lærte seg å kjenne etter hvordan hun følte seg fysisk og emosjonelt før hun spiste. Var hun virkelig sulten, eller trengte hun i stedet en gåtur, få en klem eller å ta noen dype åndedrag? Dette var ingen diett, men snarere en strategi

som forandret innstillin­gen hennes til mat og forbedret hennes emosjonell­e helse på en måte som verken dietter eller mosjon kan gjøre.

Etter 21 dager var Margo fornøyd. Ikke fordi hun hadde gått ned et visst antall kilo – det hadde hun jo gjort mange ganger tidligere ved hjelp av ulike dietter. Det var snarere fordi hun kjente seg fri fra alle bekymringe­r rundt sin egen vekt. Hun hadde erstattet det elendige sammensuri­et av forsakelse, skyldfølel­se, skam og frykt for å mislykkes knyttet til mat, med et bevisst nærvær. Hun hadde sluttet fred med maten.

Da hun begynte å spise intuitivt, lyktes hun med å gå ned i vekt. Og denne gangen er hun sikker på at de 30 kiloene hun har kvittet seg med, ikke kommer tilbake. Den nye, sunne figuren hennes er holdbar.

Slanking separerer deg fra kroppen din og tvinger deg til å følge visse kostregler. Intuitiv spising lar deg kjenne etter hva kroppen din virkelig trenger. Når du spiser, er du oppmerksom på hvordan maten ser ut og lukter, hvilken konsistens den har og hvordan den smaker, slik at du kan nyte det å spise og føle deg mer tilfreds. Og når du føler deg ensom, blir det naturlig å oppsøke selskap i stedet for kjøleskape­t.

”Man kan føle seg veldig isolert om man gjøre forandring­er i livet sitt på egen hånd”, sier Margo. ”Det er positivt om man kan få kontakt med andre som kan støtte en.”

Her beskriver vi fire viktige strategier som gir deg de forutsetni­ngene du trenger for å lykkes. Begynn med dem, og søk deretter støtte og veiledning ved å delta på vår 21-dagersutfo­rdring online (se ”Bli med i bevegelsen” på side 56).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway