Mindfulness - Veien til lykke

Veien til lykke

Det er ikke alltid lett å pleie seg selv, men å lytte til seg selv er et av de viktigste aspektene ved mindfulnes­s. Her følger 10 spørsmål du kan stille deg selv for å bli et lykkeliger­e og mer lidenskape­lig jeg.

- EDEN CLARK OG JOHN GERMAIN LETO

Åleve drømmelive­t sitt handler om mer enn å krysse av saker og ting på bucketlist­en. Det handler om å utvikle selvtillit­en du trenger for virkelig å lytte til deg selv og være klok nok til å følge hjertets råd. Så hva er dine virkelige mål i livet? Er du som de fleste andre, vet du det ikke sikkert. Da bør du sette av litt tid til å tenke på det.

Prøv å betrakte livet ditt som en reise som er mye større og har et betydelige­re klarere mål enn du frem til nå har kunnet forestille deg. For å starte på reisen mot lykke er det viktig at du stiller de riktige spørsmålen­e. For å finne riktig retning, kan du starte med disse, utarbeidet av Eden Clark og John Germain Leto.

1. Er jeg lykkelig?

Det er et enkelt spørsmål og selve grunnlaget for tilværelse­n. Finn en stille stund, stopp opp og spør deg selv: Er jeg lykkelig? Vær oppmerksom på eventuelle fysiske fornemmels­er som kan dukke opp. Føles det som om kroppen utvider seg, eller trekker seg sammen? Kjennes det ut som om du har en hard knute i magen? Kjennes hjertet lett og åpent? Å leve et mer meningsful­lt liv er et spørsmål om følelser, og ikke om tankekonst­ruksjon. Følelsene dine er en god prøvestein, og det samme er den fysiske kroppen din. Så når du spør deg selv om du er lykkelig, forsøk å kjenne etter inne i deg selv for å få svaret. Det finnes der.

2. Hvor ofte gir jeg meg selv stillhet?

Det handler ikke om å ta en ukes ferie, men noen få minutter med uforstyrre­t egentid. Å leve mer sjelfullt handler om å roe ned og utvikle bevissthet om nuet. Vi lever livene våre i et forrykende tempo som driver oss, eller snarere slenger oss, fremover. Ofte er det ikke før vi møter veggen eller havner i en krisesitua­sjon at vi tvinges til å stoppe opp, puste dypt og reflektere over helheten.

3. Når har jeg kjent meg mest levende og lykkelig?

Tenk tillbake på et øyeblikk i livet ditt der du har kjent deg mest lykkelig og levende. Hva gjorde du som fikk deg til å føle deg slik? Var det en følelse av frihet, eventyr eller lederskap? Eller følte du deg kanskje til hjelp for andre? Uansett hvilken følelse det var, er den en ledetråd til hva som får sjelen din til å lyse.

4. Stoler jeg på min indre veiledning?

Muligheten til å stille egne spørsmål og få egne svar, uten kritikk fra andre, står sentralt i ethvert sjelfullt liv. Det handler om å finne din indre visdom og stole på budskapet. Den eneste måten å gjøre det på er å fordype relasjonen til deg selv, fri fra filter og tvil, og fri fra andres ideer og forventnin­ger. Disse filtrene bygges opp over tid og kan komme i veien for evnen din til å ta beslutning­er som er i tråd med ditt beste.

5. Kan jeg la fortiden gå?

Altfor ofte tar vi avgjørelse­r basert på negative erfaringer som vi forsøker å unngå at skal skje igjen. For å kunne gjøre det skjermer vi oss også ofte fra nye opplevelse­r, eventyr og til og med mennesker. Til syvende og sist ligger det frihet i å tilgi, slippe taket i fortiden og overvinne smerte i stedet for å gjenopplev­e gamle traumer eller urettferdi­ghet. Konsentrer deg heller om hva og hvor du vil.

Muligheten til å stille egne spørsmål og få egne svar, uten kritikk fra andre, står i sentrum for et sjelfullt liv.

6. Forventer jeg meg alltid et visst resultat?

Du kan ikke fylle en kopp som allerede er full. Det betyr at du ikke kan nærme deg en ny situasjon, en ny relasjon eller en ny jobb med det du tror du vet vil skje. Når du gjør det, åpner du ikke for det uventede, det fantastisk­e eller til med det mirakuløse. Prøv å gå ut fra at du kanskje ikke vet. Det gir deg muligheten til å være åpen for at noe eller noen er annerledes enn det du har opplevd før. Når du møter livet på denne åpne måten, lar du dessuten universet konspirere på dine vegne. Så gi slipp på alle forventnin­ger. Universet kommer alltid til å drømme større drømmer enn det du gjør.

7. Hvilke er de største sårene jeg har leget?

Tenk på de stundene i livet da du har møtt dine største prøvelser. De erfaringen­e er også fantastisk­e gaver, uansett hvor dyp smerten var. De gir deg ledetråder til hva det er meningen at du skal lære i livet og hvordan du kan dele med andre hva du har lært av å gå gjennom det du har gjort. De er både din styrke og ditt potensial.

8. Følger jeg hjertet mitt, eller lytter jeg til hjernen?

Hjertet lyver aldri, men det gjør hjernen. Vi kan overanalys­ere, tvile, og rasjonalis­ere nesten alt, siden hjernen elsker stabilitet og stegvise prosesser. Men hjertet er ikke-linjært og sanselig. Så mens hjernen kan få deg til å tro at det er best ikke å ta sjanser og unngå å gjenopplev­e gammel smerte, er det hjertet som kjenner veien til lykke.

9. Ser jeg at livet byr på overflod?

Vi lærer oss at verden er full av ”ikke nok”, mens universet egentlig byr på overflod i alle former. Se på hva du legger vekt på. Pleier du å klage over det du ikke fikk, i stedet for å klage over det du fikk? Overfloden kommer når du innser at du kan få det du behøver – hver dag.

10. Tror jeg at jeg kan skape det livet jeg vil?

Dine tanker, handlinger og følelser avgjør hvordan livet ditt ser ut. Om du ikke tror at det er du som har den makten, lar du i stedet andre bestemme over ditt liv og din lykke. Og overlater du den makten til andre, begrenser du muligheten­e dine. Du skal vite at gjennom å lytte til hjertet og din indre stemme, kan du virkelig skape – og leve – det livet du vil. Alt er mulig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway