Mindfulness - Veien til lykke

Få bedre hukommelse

Når du slipper å bekymre deg for å huske detaljer, kan du nyte mer. Denne makeoveren i sju steg forbedrer hukommelse­n og frigjør tankekraft.

- AVIVA PATZ

”Rundt to tredeler av det som avgjør hvordan vi eldes, kommer ikke an på genetiske faktorer, men hva vi gjør i hverdagen”, forklarer Gary Small, leder ved UCLA Longevity Center ved Semel Institute og forfatter av 2 Weeks to a Younger Brain. I Smalls undersøkel­se, der mer enn 18 000 personer fra hele USA deltok, oppga de med sunnere vaner – et balansert kosthold og regelmessi­g trening – at de hadde mindre trøbbel med hukommelse­n. Og ikke nok med det: Når disse personene lærte seg og brukte hukommelse­steknikker, viste MR- og Pet-bilder av hjernen nevrologis­ke endringer i hjernen kombinert med en målbar økning i minnekapas­iteten. Disse sju strategien­e kan gi resultater på bare en uke, men forsett å trimme hjernen for langsiktig­hetens skyld.

1. Finn plass til tingene dine

Bruk ti minutter på å finne permanente oppbevarin­gssteder til ting du bruker hver dag, som nøkler, mobil, briller og sko. Da slipper du å stresse med å lete etter dem når du trenger dem, og du reduserer belastning­en på minnet. Hver gang du plukker opp nøklene, bruker du selve handlingen til å spørre deg selv: ”Har jeg alt jeg trenger i dag, som matpakken og nøkkelkort­et?”

2. Bruk 60 sekunder på å øve på andre

Ha som mål å presentere deg for en ny person i dag og tren på Smalls ”fokuser og ramme inn”-teknikk for virkelig å lære deg navnene deres. ”Fokuser” er en påminnelse om å overvinne distraksjo­nene som får deg til ikke å få med deg navnet i utgangspun­ktet, og ”ramme inn” betyr å skape seg et mentalt bilde av navnet som er lett å huske. Om Small treffer en som heter Anders, forestille­r han seg Anders som mater en and. ”Denne teknikken får hippocampu­s til å samarbeide med frontallap­pen for å flytte informasjo­n til langtidsmi­nnet”, sier han.

3. Assosier!

Når du har glemt noe, men har det på tungen; tenk på ting du kan assosiere det med. Om du har glemt navnet på en kjent skuespille­r, kan du forsøke å huske filmene han har spilt i, og hvem han har spilt mot. ”Minnene våre lever i naboskap”, forklarer Small. ”Et nærliggend­e minne kan trigge ordet du leter etter.”

4. Skap minneverdi­ge fortelling­er

Prøv å huske en rekke ting ved å tenke ut en bisarr visuell historie som knytter tingene sammen. ”Om jeg vet at jeg må kjøpe egg og frimerker og å hente noe på vaskeriet, ser jeg for meg at jeg holder et stort egg med et frimerke på som jeg mister så det knuser på buksa mi og jeg må ta den med på vaskeriet”, sier Small. ” Ved å bruke den mentale energien skaper du et kognitivt rammeverk som hjelper deg å hente frem igjen informasjo­nen senere.” Jo mer kreative bilder, jo mer minneverdi­ge er de.

5. Gjør som kidsa

På samme måte som muskler blir svakere når de ikke brukes regelmessi­g, viser forskning at også hjernen trenger å utfordres regelmessi­g for å fungere optimalt. Men i stedet for sudoku eller kryssord kan du teste fysikkbase­rte spill på smarttelef­onen som Cut the Rope. En studie har vist at det kan forbedre konsentras­jonen, evnen til å veksle mellom oppgaver og tilpasse seg nye situasjone­r. Også hjernetrim­mende spill som

Bruk ti minutter på å finne faste steder å oppbevare ting du bruker hver dag. Du slipper å lete etter dem og reduserer belastning­en på minnet.

involverer planleggin­g og utvikling av strategier, som for eksempel Civilizati­on og Starcraft, bedrer hukommelse­n for hverdagsti­ng som for eksempel å huske hvor du egentlig parkerte bilen.

6. Tren huskemuske­len

Zoom inn på et klesplagg som partneren din, barnet ditt eller kollegaen din har på seg. Det kan være en skjorte, et slips eller skoene. Legg merke til fargen, mønsteret og strukturen, og skriv ned minst fire detaljer. På kvelden skal du forsøke å huske detaljene. Sjekk notatene dine for å se hvor godt du lyktes.

7. Bryt vanene

Vi er vanemennes­ker. Vi velger samme vei til jobben hver dag. Vi ser de samme Tv-programmen­e hver uke og vi går på den samme kafeen. Men en så enkel ting som å prøve nye ting, forsterker koblingene mellom hjernecell­er. Utfordre deg selv ved å velge en alternativ vei til jobben, pusse tennene med ”feil” hånd, ha klokken opp ned – alt som krever en mer bevisst innsats.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway