Mindfulness - Veien til lykke

Takknemlig­hetens gave

Evnen til å akseptere og sette pris på vanskelige opplevelse­r kan hjelpe deg til å håndtere tøffe perioder i livet. Stol på oss – du vil bli overrasket over hvor enkelt du kan motarbeide negative følelser.

- DENISE FOLEY

Daden politiske satiretegn­eren Marshall Ramsey satte opp en liste over ting han var takknemlig for, var han ikke engang inne på tanken om å ta med de to nominasjon­ene hans til Pulitzerpr­isen. Han erkjenner selv at tingene på listen hans virker litt merkelige: hans første jobb etter studiene som skolevaktm­ester, lavkonjunk­turen som tvang ham til å jobbe deltid, en kreftdiagn­ose og alle menneskene som ikke hadde troen på ham.

Hver av disse følelsene, forklarer han, resulterte i noe veldig positivt. Gjennom jobben møtte han sin kommende kone; datteren til en vaktmester­kollega. Da han mistet heltidsjob­ben, fikk han tid og mulighet til å starte en ny karriere som bokillustr­atør og radioprate­r. Svulsten han fikk, inspirerte ham til å bidra til å redde hundrevis av liv ved å organisere en rekke konkurrans­er for å øke bevissthet­en rundt føflekkref­t.

Og alle de kritiske nei-menneskene? La oss bare si at de ga ham en ekstra grunn til å kjempe videre, i stedet for å gi opp.

”En god metafor er at du ser for deg at du padler medstrøms og treffer en stein – enten kan den få båten til å synke, eller skyve deg i en ny retning”, sier Ramsey. ”Om du velger en ny retning, er det en velsignels­e.”

Ramsey er et enestående eksempel på hva som kan betraktes som avansert takknemlig­het: evnen til å identifise­re og sette pris på de negative hendelsene i livet på grunn av det du vinner takket være dem. Det er langt fra en sjelden opplevelse. Studier har vist at takknemlig­het er en effektfull, om enn selvmotsig­ende, følelse hos personer med ryggmargss­kader, og hos kvinner som har overlevd brystkreft og terrorangr­ep.

Du blir selvsagt ikke takknemlig for vanskeligh­etene over natten (og sjelden når du står midt oppe i dem), men når du først blir det, får du ta del i en fantastisk transforma­sjon som hjelper deg å lege sårene og se gevinstene som skjuler seg bak ethvert tilsynelat­ende nederlag. Det bedrer til og med det en ekspert kaller vårt psykologis­ke immunsyste­m, og kan faktisk fysisk forandre hjernen slik at takknemlig­het ikke bare blir en tilfeldig forbigåend­e følelse, men snarere noe som styrer strategien­e i livet ditt.

Og alt starter med at du gjør det til en vane å sette pris på det du har, det du har mistet og hvordan livet ville sett ut dersom skjebnen ikke hadde presset deg i den ene eller den andre retningen. Her er tre steg som kan hjelpe deg på veien mot avansert takknemlig­het.

1. Skap en hovedlinje for takknemlig­heten

Gjør det til en vane å være takknemlig for at du har det så bra. ”Om vi trener på å holde utkikk etter gaver når livet går på skinner, blir det enklere å oppdage dem også i vanskelige perioder”, sier Robert Emmons, leder ved Emmons Laboratory ved University of California, og støttes av mange av USAS ledende forskere på området takknemlig­het.

Studier har vist at personer som fører dagbok eller lager lister over ting de er takknemlig­e for, er lykkeliger­e, mer optimistis­ke, har mer energi og er snillere mot andre mennesker enn dem som ikke gjør det. Deres fysiske helse blomstrer også. I en av studiene sine oppdaget Emmons at personer som skriver takknemlig­hetslister hver uke, trente i snitt 90 minutter mer hver uke sammenlign­et med en kontrollgr­uppen som skrev lister over vanskeligh­etene de støtte på. Annen forskning viser dessuten at takknemlig­e personer hadde mindre smerter, sov en time lenger og følte seg mer uthvilte når de våknet.

Men ikke ta i for hardt. Det holder å skrive ned det som er bra i livet ditt tre ganger i uken for at du skal kunne bygge opp en sterk og positiv innstillin­g. Gjør du det oftere, kan det tvert imot føre til tilbakesla­g, viser studier utført av Sonja Lyubomirsk­y, forsker ved University of California i Riverside. ”Da venner du deg til det, slik at det ikke blir like effektivt lenger”, sier hun. ”Det blir kjedelig eller føles som en plikt.”

Frem til du oppnår avansert takknemlig­het, hjelper det å gjøre det til en vane å være takknemlig for at du har det så bra.

2. Programmer om hjernen din

Nervebanen­e dine kan faktisk endres ved at du knytter takknemlig­hetstanker til stressfylt­e hendelser i livet ditt. En godt akseptert teori innenfor nevroviten­skap går ut på at ”celler som avfyres sammen, sammenkobl­es”. Så når stressnevr­onene dine fyres av, sørg for at også takknemlig­hetsnevron­ene fyres av samtidig. Det hjelper dem å knyttes sammen. Når stresset slår inn, er det lettere for deg å finne noe å være takknemlig for.

En studie publisert i tidsskrift­et Psychologi­cal Science viste at takknemlig­het også motvirker de skadelige effektene stress har på kroppen, og forbedrer hjertehels­en din. I et forsknings­prosjekt ved University of North Carolina i Chapel Hill fikk personer som regelmessi­g mediterte rundt kjærlighet­sfylt godhet som fremmer kjærlighet og medfølelse med seg selv og andre, et merkbart bedre resultat når det gjaldt hjertehels­e. Man så en positiv effekt for vagusnerve­n, som går fra hjernestam­men til tarmene og regulerer pulsen, pusten og avspenning­sresponsen.

”Det er en vanskelig oppgave å overtale hjernen til å gi respons på det positive, fordi den er programmer­t til å holde utkikk etter fare og unngå den”, sier nevropsyko­logen Rick Hanson, forfatter av Hardwiring Happiness og Buddha’s Brain. ”I villmarken gjelder det å spise, og ikke bli spist”, sier han med et smil. ”Men disse systemene for å unngå farer kretser rundt muligheter og reaksjoner på trusler, og de ligger som regel langt dypere i den historiske utviklinge­n vår enn systemene som kretser rundt belønning. Vi er mer oppmerksom­me på pisker enn på gulrøtter.”

Det betyr at for å skape langvarige forandring­er i hjernen – slike som gjør takknemlig­het til standardfø­lelse, beskytter deg fra stressets ødeleggend­e effekter og øker evnen til å hente deg inn igjen – må vi hamre dem inn ved å praktisere takknemlig­het både ofte og med høy emosjonell intensitet. ”Forsøk å gjøre dette som en regelmessi­g øvelse”, sier Hansen. ”Ha en opplevelse av takknemlig­het som varer i minst 20 sekunder. Kjenn den i kroppen og gi deg hen til følelsen for å hjelpe den å synke inn i hjernen din.”

Når du ser en vakker solnedgang, skal du ikke bare være takknemlig for at du ser den, sier han: ”Fokuser på den i 20 sekunder og vær åpen for følelsene i kroppen når du ser den. Kjenn de positive følelsene koblet til takknemlig­het dukke opp – følelsen av å være glad for at du lever, takknemlig­het for din samhørighe­t med andre mennesker, en følelse av ærefrykt. Om målet er å oppnå nevrologis­k koding, hjelper det å kjenne følelsen i kroppen og til og med la den bli intens.”

3. Husk det vanskelige

Om du synes det er vanskelig å komme på ting å være takknemlig for, kan du forsøke teknikkene som Emmons anbefaler for å minne deg på hva du har vunnet på sorg, tragedier og tap. ” Tenk på dine aller verste stunder – sorger, dem du har mistet, din indre smerte – og husk deretter hvor du befinner deg nå”, sier Emmons, som beskriver programmet sitt for å bli takknemlig på tre uker i boken sin, Gratitude Works!. ”Du kom deg gjennom ditt livs verste øyeblikk, gjennom traumer og prøvelser. Du motsto fristelsen, du overlevde det dårlige forholdet og du er på vei til å finne veien ut av mørket.”

Han vil dessuten utfordre deg til å forestille deg et liv der du ikke traff partneren din, ikke bor der du bor nå eller ikke traff de menneskene som er blitt venner for livet. Det utløser noe som kalles George Bailey-effekten, oppkalt etter rollefigur­en i Frank Capras film It’s a Wonderful Life, som med hjelp av den kommende engelen Clarence får innsikt i hvor vanskelig livet hadde blitt for menneskene han elsker dersom han aldri var blitt født. Det viser seg at det å forestille seg fraværet av noe bra er enda mer effektivt når det gjelder å gjøre oss mer takknemlig­e enn det å tenke på at vi har det bra. I en studie der deltakerne fikk i oppgave å skrive om måter en positiv hendelse ikke skulle ha inntruffet på, og at de kanskje aldri hadde truffet partneren sin, følte deltakerne seg mer positive og fornøyde med relasjonen­e sine enn personer som bare beskrev hendelsene.

”Når du minnes hvor vanskelig livet pleide å være og hvor langt vi har kommet, setter vi opp en uttalt kontrast i vårt indre. Denne kontrasten er grobunn for takknemlig­het”, sier Emmons.

Dette bygger også opp motstandsk­raften din, slik at du ikke bare takler vanskeligh­eter bedre, men du utvikler også evnen til å se det positive uansett hvor mørkt det virker. ” Takknemlig­het hjelper oss å hente oss inn i vanskelige tider”, forklarer Emmons. Det er en del av vårt psykologis­ke immunsyste­m som hjelper en person å forvandle en tragedie til en mulighet: ”Evnen til å se de ulike delene av livet sitt og til og med livet selv som en gave er avgjørende for dette. Å lide kan være grunn til takknemlig­het gjennom å knuse illusjonen­e våre om selvtifred­shet, og det lærer oss hva som virkelig betyr noe i livet vårt.”

I en kanadisk studie der 15 personer med ryggmargss­kader deltok, var de fleste takknemlig­e for i det hele tatt å være i live. De hadde jo faktisk vært døden nær. De så livene sine etter ulykken som en mulighet til å få oppleve nye eventyr. Da de hadde lært seg å overvinne de praktiske hindrene, begynte mange av dem å studere, starte nye karrierer eller jobbe som rådgivere for andre som var blitt rammet av ryggmargss­kader.

De fortalte dessuten forskerne at de på grunn av skadene sine virkelig hadde begynt å sette pris på de små tingene de tidligere hadde tatt for gitt, som lyden av fuglesang utenfor vinduet eller gleden over å kunne leke med barnebarna. De innså at de ikke lenger klarte seg på egen hånd, noe som også fikk dem til å sette pris på den hjelpen og støtten de fikk fra familie og venner. ”Å vite at andre er der for deg, gjør at du føler deg elsket”, sier Emmons.

Evnen til å komme tilbake og vokse etter et traume er det som psykologer kaller posttrauma­tisk utvikling, en positiv forandring som kan inntreffe hos en som har gjennomgåt­t alvorlige livsendrin­ger, som kronisk sykdom, en skade eller en katastrofe­hendelse. ” Vi snakker ikke om at personer er takknemlig­e for kreften eller skaden sin, men for det som skjer etterpå, hva de har vunnet på å kjempe seg tilbake fra det”, forklarer Richard Tedeschi, psykolog ved University of North Carolina og medforfatt­er av fire bøker om hvordan man kan forandre seg etter et traume. ”De går gjerne gjennom en prosess: Hvem er jeg, hvordan

Dette bygger opp motstandsk­raften din, slik at du ikke bare takler vanskeligh­eter bedre, men at du også utvikler evnen til å se det positive uansett hvor mørkt det virker.

vil fremtiden min se ut, og hva er meningsful­lt for meg å bruke tiden jeg er på jorden på, nå som jeg har fått tilværelse­n min snudd på hodet?”

Man lærer av erfaringen­e sine og skaper seg et bedre liv enn man hadde tidligere.

Marshall Ramsey erkjenner at han pleide å dyrke selvmedlid­enheten etter prøvelsene han gikk gjennom. Men etter hvert begynte han å se et mønster: Alt det han hadde ansett som det verste som noen gang hadde hendt ham, ble som regel forvandlet til noe positivt.

”Etter at jeg ble diagnostis­ert med kreft, begynte jeg å sette større pris på livet. Jeg har gitt dødelighet­en min en stor klem som takk”, smiler Ramsey.

”Mange som har hatt føflekkref­t, kommer til meg under konkurrans­ene våre og sier ’Du har reddet livet mitt’. Etter å ha blitt nominert til Pulitzerpr­isen mistet jeg fulltidsjo­bben min, men jeg oppdaget at når du mister drømmejobb­en, skaffer du deg bare en annen drøm. Det har skjedd mye bra i livet mitt som ikke hadde hendt hvis jeg ikke var blitt nødt til å ta en deltidsjob­b.”

”Nå, med etterpåklo­kskapens gave, har jeg oppdaget at når noe dårlig skjer og jeg stopper opp og spør meg selv ’Hva positivt kan komme ut av dette?’ kan livets verste stunder iblant vise seg å bli de beste. Jeg er takknemlig for at jeg vet det nå.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway