Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Kan kreft kureres?

Det er gjort enorme framskritt det siste århundret, men hva skjer nå?

-

Kreft er en eldgammel sykdom. Det er funnet svulster i egyptiske mumier, og til og med i fossiler fra dinosaurer. Kreft oppstår når gener som styrer vekst og reparasjon­er, slutter å fungere som de skal. De angrepne cellene lager kopi etter kopi av seg selv, og disse nye cellene kan etter hvert begynne å vandre rundt i kroppen og lage nye kopier av seg selv andre steder.

Hvis en svulst blir oppdaget tidlig, slik at den kan fjernes, så fjernes også kreften. Hvis kreften derimot har spredt seg, er den vanskelige­re å kurere, og jo mer den sprer seg, jo mindre sannsynlig er det at man overlever.

Å stoppe kreft før den egentlig begynner, er den beste løsningen. En mulighet er å bruke vaksiner til å trene immunsyste­met til å gjenkjenne kreftcelle­r, eller man kan utvikle regelmessi­ge prøver som tas av blodet eller pusten, slik at man fanger opp de første tegnene på sykdom. Sannsynlig­heten for å få kreft øker med alderen, og siden vi lever lenger, øker også faren for kreft.

For den som får kreft, er det allerede utviklet flere spennende framtidige behandling­smetoder. Menneskene i framtiden kan kanskje trene og forsterke immunsyste­met, eller de kan få injisert genetisk tilpassede virus som skal infisere og drepe svulsten. Vi kan kanskje til og med klare å slå gener av og på inne i kreftcelle­ne, slik at de hindres i å vokse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway