Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Å stoppe hjerteinfa­rkt og slag

Hjerte- og karsykdomm­er er verdens mest dødelige.

-

At arterier blir tette av fett, starter med at det dannes et belegg som gjør blodårene smalere. Når blodet så prøver å presse seg gjennom alle kroker og svinger, vil det gjøre enda større skade. Det fatale skjer når deler av blokkering­en løsner. Koagulasjo­ns-molekylene i blodet tolker grumset som et kutt som må tettes, og de starter dermed å bygge en propp. Etter hvert som klumpen blir større, vil den til slutt bli sittende fast i blodårene, og blodtilfør­selen blir stoppet.

I dag kan ikke slike skader alltid repareres, men den nyeste forskninge­n kan endre dette i framtiden. Stamceller er celler som ennå ikke har bestemt hvilken del av kroppen de skal bli. Med litt list og lempe i laboratori­et kan de omdannes til nye blodceller, nye hudceller eller til og med en ny hjertemusk­el. Forskere ved Harvard har allerede laget et bankende hjerte i naturlig størrelse ved å overtale stamceller til å bli en hjertemusk­el og dyrke dem på et stativ. I framtiden kan nye organer lages kunstig etter behov.

Hvis det ikke fungerer, er genterapi en mulighet, noe som allerede prøves ut for hjertesvik­t. Genene leveres til cellene og forteller dem at de skal lage ulike molekyler, og slik kan i prinsippet kroppen omprogramm­eres innenfra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway