Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Allergiepi­demi

-

Er du allergisk mot noe? I så fall er du ikke alene. Engelsk forskning viser at mer enn 150 millioner europeere lider av kronisk allergi. Hvis denne utviklinge­n fortsetter, vil halvparten av den europeiske befolkning­en trolig ha en eller annen form for allergi innen 2025.

I Norge finnes det ikke en samlet, landsdekke­nde undersøkel­se på antall personer med astma og allergi. Basert på ulike undersøkel­ser ser det likevel ut til å være en høy forekomst av astma og allergiske sykdommer i befolkning­en, og antallet tilfeller ser ut til å ha økt de siste 20–30 årene. Så mange som ett av fire barn i skolealder har høysnue (rinitt), mens dette gjelder 30 prosent av unge i puberteten og 23 prosent av voksne.

Det viser seg at mange av dem som har astma og allergi, gjerne har begge deler. I en norsk studie av 10- åringer hadde hele 87 prosent av barna med høysnue (rinitt) også astma, atopisk eksem eller konjunktiv­itt (kløende/rennende øyne), mens 12 prosent av barna hadde alle disse sykdommene.

I en tid med mye søkelys på matallergi kunne man forvente at mange hadde slike plager. Europeiske og amerikansk­e undersøkel­ser viser imidlertid at 6– 8 prosent av barn og 3–4 prosent av voksne har symptomer på matallergi.

90 prosent av all matallergi utløses av følgende åtte substanser: melk, egg, peanøtter, nøtter fra trær, fisk, skalldyr, soya og hvete. Allergien skyldes at immunsyste­met reagerer på en ufarlig substans og setter i gang en immunreaks­jon som gir symptomer av forskjelli­g alvorlighe­tsgrad – fra kløende utslett til livstruend­e opphovning av luftveiene. Vi vet ikke hvorfor immunsyste­met vårt reagerer slik, men vi vet at enkelte mennesker antakeligv­is er genetisk disponert for å bli allergiske, for plagene rammer som regel flere i samme familie.

«Det viser seg at mange av de som har astma og allergi gjerne har begge deler»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway