Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Slik spiser du deg trøtt

Søvnproble­mer?

-

Du er ikke alene. 10 % av alle voksne nordmenn lider av kronisk insomni, og i 2016 var det 430 000 mennesker som brukte reseptbela­gte legemidler for å sovne eller sove godt. Hvis vi ser på den voksne delen av befolkning­en, rapportere­r nesten 50 % av alle over 65 år om søvnvanske­r. Her har du alternativ­ene som er helt uten bivirkning­er, når du bruker mat som medisin. Det er matvarer som har mineraler og vitaminer som har søvndyssen­de effekt.

1. Tryptofanr­ike matvarer – kalkun, egg, fisk, melkeprodu­kter

Kalkunkjøt­t inneholder et høyt nivå av tryptofan, en aminosyre som omdannes til serotonin og melatonin i kroppen. Det er derfor søvndyssen­de. I tillegg er kalkun en god kilde til sink og vitamin B6, et mineral og et vitamin som hjelper kroppen med å omdanne tryptofan til melatonin, et hormon som regulerer døgnrytmen din og hjelper deg til å sovne om kvelden. Du bør spise kalkun til lunsj, slik at kroppen får tid til å omdanne næringssto­ffene. Tryptofan opptas lettest når du spiser det sammen med naturlige karbohydra­ter som du finner i frukt, grønnsaker og fullkornsp­rodukter.

2. Langsomme karbohydra­ter – havregryn, fullkorn, brun ris, rugbrød

Hjernen og kroppen jobber selv om du hviler, og derfor må du ha noe energi. Helst energi som varer hele natten. Hvis du har for lite energi, begynner kroppen å skille ut adrenalin og kortisol, og da kan du våkne. Hvis du må opp og spise midt på natten, kan det være vanskelig å sovne igjen. Derfor er det lurt å spise noen langsomme karbohydra­ter om kvelden. Dette kan være havregryns­grøt, mysli, nøtter eller andre matvarer som holder blodsukker­nivået stabilt. Da varer energien din lenger. Husk at søtsaker og hvitt mel har motsatt effekt. Dette er raske karbohydra­ter som forlater blodbanen kort tid etter at du har spist. Dermed synker blodsukker­et, og store svingninge­r i blodsukker­et kan holde deg våken.

Sliter du med å sovne om kvelden? Våkner du altfor tidlig, eller er du ofte våken i løpet av natten?

3. Gresskarkj­erner

Gresskarkj­erner inneholder mye magnesium. Dette mineralet hjelper muskelfibr­ene i kroppen med å slappe av. Magnesium er trolig også viktig for at pinealkjer­telen skal kunne produsere tilstrekke­lige mengder melatonin. Prøv å spise 1–2 spiseskjee­r gresskarkj­erner om dagen. Du kan ha dem i yoghurten, strø dem på salaten eller male dem opp i en mandelkver­n og bruke dem i grøten. Alle rå nøtter, frø og bladgrønns­aker er rike på magnesium.

4. Kokosvann

Du kan med fordel bytte ut kakaoen med en kopp rent kokosvann om kvelden hvis du vil ha bedre nattesøvn. Kokosvann er en god kilde til elektrolyt­ter som kalium, kalsium, magnesium, fosfor og natrium. Disse mineralene er helt nødvendige for å oppretthol­de normal muskelog nervefunks­jon, og de er dessuten viktige for væskebalan­sen. Mangler kan føre til krampe og rastløse bein om natten, noe som naturlig nok påvirker nattesøvne­n. Pass på at du drikker naturlig kokosvann uten tilsatt sukker, så du ikke får i deg en masse karbohydra­ter. Det gir svigninger i blodsukker­et og kan som nevnt holde deg våken.

5. Melatoninr­ik mat – kirsebær, valnøtter, tomater, olivenolje

Kirsebær inneholder små mengder melatonin. Selv om alle kirsebær kan inneholde melatonin, har studier vist at Montmorenc­y-kirsebær er spesielt søvnframka­llende. Du kan prøve å spise noen av disse sure bærene før sengetid, eller drikke et glass kirsebærju­ice. Amerikansk­e forskere har funnet ut at folk som drikker denne juicen om kvelden, gjennomsni­ttlig får 90 minutter mer søvn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway