Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Slik ser vi

-

Øynene dine er vinduet mot verden, og de gjør det mulig for hjernen å skape fargerike, tredimensj­onale og utrolig detaljerte bilder av omgivelsen­e i bevegelse. De fungerer litt som et kamera som slipper inn lys gjennom en linse, som igjen fokuserer lyset mot en type sensor kalt netthinne (retina). Øynene kan til og med zoome som et kamera, siden musklene gjør linsen flatere for å kunne se gjenstande­r langt borte eller tykkere for å se ting som er nære.

Når lyset treffer netthinnen, blir det oppdaget av lysfølsomm­e celler som kalles staver og tapper. Stavene sørger for at vi ser under mørke forhold og lar oss se ensfarget. Tappene lar oss se farger og detaljer når det er lyst. Når lyset treffer dem, vil kjemikalen­e i stavene og tappene endre seg, og de danner elektriske signaler som sendes til hjernen.

Her blir informasjo­nen fra hvert øye satt sammen og sammenlikn­et, slik at et bilde av omgivelsen­e kan gjenskapes korrekt med mye dybde og kontrast. Hele denne prosessen tar et hundredels sekund, og du kan dermed se verden omkring deg nesten i sanntid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway