Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Hva må vi gjøre?

-

Det er en enorm oppgave å sørge for at virksomme antibiotis­ke midler blir tilgjengel­ige for kommende generasjon­er. Vi må slutte å gi bakterier mulighet til å se de beste behandling­ene vi har i arsenalet.

Veterinære­r og leger oppfordres til å bruke antibiotik­a bare når det er tvingende nødvendig, og til å ta prøver av pasientene på forhånd for å være sikre på at behandling­en dreper infeksjone­n. Pasienter får beskjed om at de alltid må fullføre kuren, uansett hvor mye bedre de føler seg, slik at ikke en eneste hardhaus blant bakteriene får sjanse til å leve videre. Bønder oppfordres til å holde buskapen ren og vaksinert i stedet for å bruke antibiotik­a til å holde sykdommer i sjakk.

Myndighete­r og utviklings­organisasj­oner står under press for å regulere og overvåke antibiotik­abruk og sørge for at folk har tilgang til de rette antibiotis­ke midlene. Og medisinske forskere arbeider på spreng med å finne nye midler å bekjempe resistente stammer med. Vi kan ikke lenger gripe til antibiotik­a ved enhver infeksjon, vi må tenke bedre gjennom hvilke slag vi vil utkjempe.

 ??  ?? Antibiotik­a brukes alle steder, fra sykehus til intensivt landbruk.
Antibiotik­a brukes alle steder, fra sykehus til intensivt landbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway