Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Medisin i framtiden

Hvordan skal vi klare å bekjempe verdens dødeligste sykdommer?

-

Medisinsk forskning har framskaffe­t noen utrolige løsninger på utfordrend­e problemer gjennom mange tiår, fra antibiotik­a som bekjemper bakteriein­feksjoner, til bildetekno­logi som kan se innsiden av pasienten uten å bruke kniv. Det er vanskelig å forutsi hva som blir det neste, men vi kikker litt i kulissene og prøver å se hva vi kan vente oss av medisinsk behandling i framtiden.

Medisin handler ikke lenger bare om biologi og legemidler. Datateknol­ogi, ingeniørku­nst, nanoteknol­ogi, kvantefysi­kk og mange flere fagfelt har funnet veien inn i den medisinske forskninge­n og sørger for helt nye løsninger på eldgamle problemer.

Ved framtidens sykehus kan kirurgene se gjennom pasientene sine ved hjelp av utvidet virkelighe­t, og med spesielle kontaktlin­ser kan man overvåke blodsukker­et til diabetespa­sienter. Personer med amputerte kroppsdele­r kan bevege proteser bare ved å tenke fordi de er koblet direkte til nervesyste­met, mens 3D-printere kan produsere spesialtil­passede medisinset­t, eller til og med fullt fungerende organer på bestilling.

Vi lærer å trene vårt eget immunsyste­m slik at det kan motstå dødelige sykdommer, og vi utvikler teknologi som gjør at vi kan finjustere og endre våre egne gener underveis. Forsknings­miljøene har tilgang til en enorm og raskt voksende samling av data fra pasienter over hele verden, og etter hvert som vi graver oss dypere i sykdommene­s biokjemi, finner vi nye måter å behandle sykdommer på.

En dag vil bærbar teknologi og hjemmetest­er kunne oppdage de første tegn på sykdom, og vi kan få spesialtil­passet behandling basert på vår unike genetikk og våre biokjemisk­e fingeravtr­ykk. Bivirkning­ene vil reduseres, og sjansen for å bli helbredet vil øke.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway