Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Menneskets hjerne

Hjernen beskrives som det mest komplisert­e som finnes i universet, og den er virkelig forbløffen­de.

-

Hjernen utgjør bare to prosent av den totale kroppsvekt­en, men innvendig er den tettpakket med rundt 86 milliarder nervecelle­r, omgitt av 180 000 kilometer med isolerte fibre som er sammenkobl­et på 100 trillioner forskjelli­ge kontaktste­der. Disse kaller vi synapser. Den er som en enorm, biologisk superdatam­askin.

Cellene i hjernen kommuniser­er ved hjelp av elektriske signaler. Når en beskjed sendes, blir tusenvis av mikroskopi­ske kanaler åpnet og positivt ladede ioner flommer over membranen. Etterpå er det mer enn en million minipumper i hver celle som flytter ionene tilbake og klargjør dem for neste impuls.

Cellekropp­en på nervecelle­ne og deres forbindels­er ligger i det vi kaller den grå substansen, og bruker 94 prosent av oksygenet som tilføres hjernen. Ulike områder har ansvaret for ulike funksjoner, og det er et fettholdig nettverk kalt hvit substans som kobler dem sammen.

Når et signal kommer til enden av en nervecelle, sendes bitte små bunter med kjemiske signalstof­fer til de omkringlig­gende nervecelle­ne. Hver nervecelle kan motta tusenvis av signalstof­fer, og den koordinere­r dem etter tid, rom og kjemikalty­pe for å bestemme hva som så skal skje.

Forskerne har stimulert hjernen både elektrisk og kjemisk for å se hvordan den reagerer på ulike signaler. De registrere­r elektrisk aktivitet for å kartlegge tanker, og bruker bildebehan­dling som MR for å spore økningen i blodstrømm­en som avslører når nervecelle­ne tennes. Cellene i hjernen kan også studeres i laboratori­et. Takket være slike undersøkel­ser vet vi mer om denne utrolige kroppsdele­n enn noensinne, men vår forståelse er bare begynnelse­n. Det er så mye mer å lære.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway