Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Slik virker hånden

Hendene våre er komplisert­e biologiske og tekniske mesterverk.

-

Håndflaten er bygget opp av fem mellomhånd­sbein. Mellom disse sitter interossei­musklene, og på hver side av håndflaten sitter bulende muskelgrup­per som kalles hypotenar (nær lillefinge­ren) og tenar (nær tommelen). Det er disse vi bruker når vi former hånden til en kopp, og når vi beveger tommelen inn og ut så vi kan gripe. Knoklene som tilhører peke- og langfinger, beveger seg ikke så mye, men de som er forbundet til ring- og lillefinge­r og tommel, er mye mer bevegelige.

Selve fingrene består av knokler som kalles falanger – tre i hver finger og to i tommelen. De er forbundet med muskler i underarmen via sener som går gjennom håndleddet. Bøyemuskel­senene går opp på undersiden gjennom et hulrom kalt karpaltunn­ellen, og det er de som bøyer fingrene. Strekkmusk­elsenene går over toppen av håndleddet, og det er de som retter ut fingrene.

Alle disse bevegelsen­e styres av tre nerver: mediannerv­en, radialnerv­en og ulnarisner­ven. Mediannerv­en går til tommel, pekefinger og langfinger, halve ringfinger­en og håndflaten. Ulnarnerve­n går til halve ringfinger­en og lillefinge­ren, og radialnerv­en tar seg av tommelen og håndbaken.

«Selve fingrene består av knokler som kalles falanger – tre i hver finger og to i tommelen»

 ??  ?? Det er bare noen få andre dyr som har en tommel som kan beveges fritt og uavhengig av resten av hånden.
Det er bare noen få andre dyr som har en tommel som kan beveges fritt og uavhengig av resten av hånden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway