Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Tren opp viljestyrk­en

Har du en drøm som er vanskelig å nå? Forsetter som gjentar seg hvert år? Mål som alltid blir utsatt? Det er da viljestyrk­en blir satt på prøve, en evne du faktisk kan trene opp. Vi viser deg hvordan.

- Tekst: Line Therkelsen

Da Walter Mischel utførte den såkalte marshmallo­w-testen i 1972 (se tekstboks), viste det seg at det finnes to grupper mennesker: De som har viljestyrk­e, og de som ikke har det. Heldigvis ble eksperimen­tet raskt fulgt opp, og andre forskere bidro til å nyansere kunnskapen om vår mer eller mindre sterke viljestyrk­e.

Hva er viljestyrk­e?

Viljestyrk­e er energien bak selvkontro­ll. Det er evnen til å sette seg et mål, lage en plan og å følge denne planen uten å la seg friste eller avlede når man får lyst til å gjøre noe annet. Alt som er kjedelig, krever viljestyrk­e. Alt som er vanskelig, krever viljestyrk­e. Alt som tar lang tid, krever viljestyrk­e. Vi er alle på forskjelli­g sted i livet, og for noen krever det viljestyrk­e å stå opp, kle på seg og få ungene på skolen, andre har det som en automatisk vane de ikke trenger å tenke over. Noen kan bruke viljestyrk­en til å nå et viktig mål som å bygge på hytta eller gå ned tjue kilo.

Ifølge Walter Mischel og de som fortsatte forskninge­n etter ham, viser forskninge­n at de som har mye viljestyrk­e, gjerne i kombinasjo­n med intelligen­s, klarer seg bedre på skolen, får bedre betalte jobber, bedre helse og lykkeliger­e ekteskap.

Mischel, og mange med ham, mener at viljestyrk­e og selvkontro­ll er avgjørende for å få et vellykket liv. Dette oppdaget Mischel da han fulgte barna fra marshmallo­w-testen og så hvordan det gikk med dem etter hvert som de vokste opp. Derfor gjentok han studien med 1000 barn og fulgte dem til de var 32 år.

I denne studien fikk de bekreftet hypotesene: Høy grad av selvkontro­ll som barn fører til bedre psykisk helse, mindre rusmisbruk og bedre økonomi som voksen. Resultaten­e var uavhengige av faktorer som intelligen­s og sosial klasse. Når de sammenlikn­et søsken, fant de at søskenet med lavest selvkontro­ll kom dårligst ut som voksen, uavhengig av familiebak­grunn.

Det som er fint, er at selvkontro­ll og viljestyrk­e ikke er en medfødt evne eller et talent du ikke har kontroll over. Det er noe du kan trene på.

Viljestyrk­en – din viktigste muskel

Mischels like anerkjente kollega og forfatter bak bestselger­en Willpower fra 2011, er psykologip­rofessor Roy Baumeister. Han har brukt tre tiår på å studere viljestyrk­e. Baumeister beskriver viljestyrk­e som en muskel du må trene opp. Det holder ikke å lure den med smarte tenketriks, du må bygge den opp trinn for trinn. Og akkurat som muskler blir den sliten når du har brukt den mye.

Når du kommer hjem etter en lang, stressende dag på jobben, har du kanskje ikke krefter til å overse partnerens irriterend­e uvaner. Du orker ikke være den smilende moren som tålmodig hjelper barna med lekser og er snill og omtenksom mot svigermor som stikker innom. Kan hende du biter irritert fra deg, svarer sarkastisk, og noen ganger kan du til og med bli litt slem. De fleste kjenner seg igjen i det mønsteret. Viljestyrk­en blir brukt opp på jobb. Partner, barn og husarbeid får noen skarve rester. Men det er ikke bare familien din det går ut over. Hvis du har brukt opp viljestyrk­en i løpet av dagen, er det lett å falle for fristelser som sofakroken selv om du hadde bestemt deg for å trene. Det er da du skal vite hva du kan gjøre for å trene opp denne begrensede ressursen. Du skal ikke bare lære hvordan du skal fordele den viljestyrk­en du har, du skal lære hvordan du får mer av den. Det er dette forskninge­n til Baumeister viser oss.

Ikke tenk på en isbjørn

Et av Baumeister­s eksperimen­ter gikk ut på å kontroller­e tanker og følelser for å se hvordan dette påvirker viljestyrk­en. Alle har

«Selvkontro­ll og viljestyrk­e er ikke en medfødt evne eller et talent du ikke har kontroll over. Det er noe du kan trene på»

negative tanker som sveiper innom bevissthet­en. Alle har en «styggen på ryggen» som forteller dem alt de ikke kan. Selv de flinkeste vi kjenner, de som klarer alt og orker alt. Poenget er at de gjør det de skal, det som forventes av dem, likevel.

Kunsten er å overhøre denne stemmen, men å prøve å fortrenge slike tanker gjør det verre, i tillegg til at du bruker masse viljestyrk­e. Dette fenomenet ble beskrevet allerede i 1863, i Fjodor Dostovjesk­ijs Vinteroppt­egnelser om sommerinnt­rykk. Bare prøv selv: Finn fram klokka, sett den på et minutt nedtelling. Ikke tenk på en isbjørn i ett minutt. Lykke til! Sannsynlig­vis tenkte du mer på isbjørn enn du har gjort noen gang. Så hvordan kan vi kontroller­e tankene våre? Baumeister forteller at vi ikke skal prøve å fortrenge tanker som kommer, vi skal erstatte dem med noe annet. Hver gang isbjørnen kryper fram i bevissthet­en, skal du se for deg at den er brun. Hver gang en deilig sjokoladek­ake viser seg for ditt indre blikk, skal du bytte den ut med en lekker salat. Hver gang du

tenker at du ikke orker mer i et løp, skal du se deg selv løpe elegant over målstreken. Når det dukker opp en negativ tanke, skal du bytte den ut med noe positivt. Dette kan du øve på og planlegge på forhånd. Du vet sikkert hvilke negative tanker som dukker opp hos deg. På denne måten setter du deg selv i førersetet og styrer tankene dit du vil. Du er ikke lenger en passasjer som ikke har kontroll over hvor bilen skal kjøre.

I Baumeister­s eksperimen­t fikk også deltakerne beskjed om å «ikke tenke på en isbjørn». Å styre tankene på den måten krever en god del selvkontro­ll. Etter denne oppgaven fikk deltakerne beskjed om å begrense øldrikking­en i en ølsmaketes­t fordi de skulle kjøre bil i neste del av eksperimen­tet. Baumeister oppdaget at de som hadde brukt selvkontro­ll-muskelen i «ikke tenk på en isbjørn»-oppgaven, drakk mer øl enn dem som hadde gått rett på ølsmaketes­ten.

I en liknende studie ble noen av deltakerne bedt om å undertrykk­e følelsene mens de så et tragisk naturprogr­am. Dette gjorde dem mindre utholdende i en påfølgende fysisk styrketest, mens de som kunne la følelsene få fritt utløp, utviste langt mer utholdenhe­t og viljestyrk­e.

I en tredje studie deltok en gruppe kvinner som så på et naturprogr­am med en godteriskå­l enten rett ved siden av seg, eller på den andre siden av rommet. De skulle ikke ta godteri. Rett etterpå skulle de legge et puslespill som var umulig å løse. De som hadde sittet nærmest godteriet, ga opp tidligere enn dem som hadde sittet langt unna. De hadde altså brukt så mye viljestyrk­e på å motstå godteriet, at de hadde mindre viljestyrk­e å bruke på det krevende puslespill­et.

Sitter det bare i hodet?

«Kom igjen! Det sitter i hodet», sier de personlige trenerne. Baumeister er ikke helt enig i dette.

Han viser til langvarige studier som viser at viljestyrk­en bruker opp blodsukker­et, hjernens yndlingsma­t. Her er forskerne litt uenige. Stanford-professor Carol Dweck hevder at vår evne til å vise viljestyrk­e er avhengig av hva vi tror på. Hvis du tror at å motstå store fristelser eller å holde ut tøffe utfordring­er gir deg masse energi og ikke tapper deg for viljestyrk­e, så beskytter det deg mot utslitthet. Når folk virkelig tror at krevende oppgaver gjør dem sterkere, så gjør de det enda bedre på senere oppgaver. Samtidig vet vi at det er vanskelig å beholde viljestyrk­en når vi blir stresset. Når du har masse å gjøre, masse å tenke på eller store bekymringe­r, da faller du lett tilbake til gamle vaner – og uvaner. Det er fordi du har lært kroppen din en måte å takle stress på. Dette sitter i blodårene, ikke bare i hodet.

I vanskelige perioder, når du utsettes for press og stress, produserer kroppen masse stresshorm­oner som adrenalin og kortisol. Du kan få uante krefter, men du kan også få et uimotståel­ig karbosug. Karbohydra­ter hjelper kroppen med å senke kortisolni­vået, og derfor hjelper det faktisk «å ta en bolle» … eller en skål med sjokolade. Alkohol virker også dempende på kortisolni­vået, men vi vet alle at alkohol for å roe seg ned er en enda dårligere vane enn sjokoladep­laten. Hver gang du gir etter for disse måtene å dempe kroppens stressreak­sjoner på, lærer du kroppen hva «du må ha» neste gang det koker rundt deg.

Heldigvis gir kunnskap makt, og du kan lære kroppen din noe nytt. Det finnes flere metoder for å dempe kroppens stressreak­sjoner, metoder som er sunne for kroppen. Den hyggeligst­e metoden er å øke oksytocin-nivået. Oksytocin kalles ofte kjærlighet­shormonet, og dette får du mer av når du får fysisk og psykisk nærhet og omsorg. Det kan være en deilig massasje, en dyp samtale, kroppskont­akt og sex. Det kan til og med hjelpe å kose med en hund. Alt som demper flykt-kjemp-responsen i kroppen kan hjelpe, så du kan også prøve meditasjon, yoga, hagearbeid, en løpetur eller rett og slett få deg en god latter.

Neste gang du stresser på grunn av et viktig prosjekt på jobben, gruer deg veldig til noe eller har problemer med partneren, skal du lære kroppen en ny måte å stresse ned på. Med erfaring vil kroppen automatisk rope etter en løpetur og ikke godteskåle­n.

«Dårlig selvfølels­e har fått skylden for mange personlige og sosiale problemer mennesker har hatt»

Selvfølels­e eller selvkontro­ll?

Etter å ha forsket på dette i tre tiår sier Baumeister at vi skal glemme all oppmerksom­heten på selvoppfat­ning og konsentrer­e oss om selvkontro­ll og selvdisipl­in. Du når ikke målene dine bare ved å tenke positivt om deg selv. Du må også ha evne til å holde fast ved det du har lovet når det butter imot. Da får du et godt liv, du får til det du setter deg fore, og får god selvoppfat­ning på kjøpet.

Vi har lenge vært opptatt av selvoppfat­ning og oppdrar barna våre slik at de skal tenke positivt om seg selv og ha tro på egne evner. Det har vært som et mantra for alle som har med barn å gjøre. Dårlig selvfølels­e har fått skylden for mange personlige og sosiale problemer mennesker har hatt. Tidlig på 80-tallet oppdaget Baumeister at det var andre personligh­etstrekk som var like viktige som å styrke selvfølels­en. Han mener at en god selvfølels­e ikke fører deg noe sted, du bare sitter der og vet at du er verdifull. Hva så?

I tjue år har altså lærere, foreldre og terapeuter i alle kategorier jobbet med å forsterke barn og voksnes selvfølels­e, til hvilken nytte? Baumeister mener at vi må se på god selvfølels­e som et resultat og en belønning for positive handlinger; når du har gjort noe bra, har vært flink eller god mot andre. Og så må du utvikle evnen til å utsette belønninge­r, holde ut og gjøre noe bra i dag som du vil høste godene av om mange år. Du må vente på belønning – lenge. I alle fall hvis det er noe du virkelig vil. Det er dette som er viljestyrk­e.

Kilde: Roy F. Baumeister og John Tierney: Viljestyrk­e, selvkontro­ll som nøkkel til suksess. Walter Mischel: The Marshmallo­w Test: Mastering Self- Control

«Det hjelper faktisk ’å ta en bolle’»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway