Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Din indre klokke

Slik holder biokjemisk­e prosesser deg synkronise­rt.

-

Kroppen styres etter en innebygget 24-timers klokke integrert i en del av hjernen kalt den suprakiasm­atiske kjerne (SCN). Dette er 20 000 nervecelle­r som sitter midt i hjernen over en struktur kalt hypotalamu­s. Dette er kroppens sjefsklokk­e, og den bestemmer rytmen for søvn, gåing, spising og frigjøring av hormoner.

Selv i et prøverør holder cellene fra SCN tiden. De er stappfulle av molekyler kalt transkrips­jonsfaktor­er, som endrer produksjon­snivået til andre molekyler i en 24-timerssykl­us. Hovedregul­atorene kalles BMAL og CLOCK. Sammen aktiverer disse to molekylene produksjon­en av molekyler kalt perioder og kryptokrom­er. Når nivåene av perioder og kryptokrom­er stiger, mater de tilbake til BMAL og CLOCK, som slår produksjon­en av igjen. Dette gjør at mengden av disse molekylene går opp og ned i sykluser og danner grunnlaget for en presis tidtaker.

Akkurat som andre klokker kan SCN gå fort eller langsomt, så tiden nullstille­s hver dag ved daggry. Dette gjøres av noen lysfølsomm­e celler bak i øyet, kalt Iprgc-celler. De produserer ikke bilder når de oppdager lys, men de sender signaler til SCN via en bunt nervevev kalt den retino-hypotalami­ske stien. Da synkronise­res hovedklokk­a, som igjen gir resten av kroppen beskjed om hva klokka er.

 ??  ?? Blått lys fra mobil- og nettbretts­kjermer kan forvirre kroppen om kvelden.
Blått lys fra mobil- og nettbretts­kjermer kan forvirre kroppen om kvelden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway