Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Ned i vekt?

Glem diettene og sats heller på å få en sunn og frisk kropp. Resultatet kommer garantert til å bli en gladere og mer fornøyd deg – og vipps skal du se at noen av kiloene forsvinner også.

- Tekst: Heidi Pettersen

« Deg har alltid tenkt at hvis jeg blir tynn, så blir jeg lykkelig. Så ble jeg veldig tynn, men slanket bort hele personligh­eten min. Så bestemte jeg meg for å bli tykk igjen (...) Nå veier jeg 83 kilo og har aldri hatt det bedre», skrev komiker Christine Koht i et innlegg på Facebook i 2015. Innlegget fikk stor oppmerksom­het, ble likt og delt hundrevis av ganger og ble omtalt i en rekke medier.

Og det er kanskje slik det oppleves for flere. Skal vi drive på og streve med å gå ned noen kilo i vekt? Prøve den ene dietten etter den andre; Fedon, lavkarbo, 5:2, high fat low carb, ketogen og paleo. Regler for når, hvor og hva du skal spise, og enda viktigere: Hva du ikke skal spise. Hva gjør det med trivselen? Matgleden? Livsgleden? Helsen? Er det egentlig bedre å la være? Flere forskere mener det.

Ikke prøv å gå ned i vekt

Jøran Hjelmesæth, professor i medisin ved Universite­tet i Oslo og leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, sier at dersom man er overvektig – men har en kroppsmass­eindeks på under 30 – så bør man ikke prøve å gå ned i vekt. Man bør heller prøve å holde seg der man er. – Det finnes ikke noen forskning som tilsier at man får en helsegevin­st av å gå ned i vekt dersom man er noe overvektig. Det kan hende det lønner seg – men per i dag er det ingen grunn til å tro det. Det er det internasjo­nal enighet om, sier medisinpro­fessoren.

Grunnen til dette er at jo mer du går ned i vekt, desto vanskelige­re er det å bli der fordi kroppen går inn i et sparebluss­modus, hvor kroppen gjerne vil bli værende på den vekten du har. Når du prøver å redusere den, setter kroppen inn tiltak som for eksempel søtsug og lavere forbrennin­g. Han understrek­er at anbefaling­en gjelder dem med noe overvekt, ikke folk med fedme.

Livsstilse­ndring bedre enn vektnedgan­g

Forskerne Linda Bacon og Lucy Aphramor går enda lenger. De mener at forskninge­n deres underbygge­r Haes-konseptet – Health at every size, og at selv ikke folk med fedme skal slankes, men at man uansett vekt bør satse på å få bedre helse. Forskerne mener at de fleste indikatore­ne på helse, som blodtrykk, blodsukker og fettprofil i blodet, kan forbedres ved livsstilse­ndringer, uavhengig av vektnedgan­g.

Ifølge Bacon og Aphramor er nemlig slankefoku­set i seg selv en helsetruss­el. Man ønsker å gå ned i vekt, starter med friskt mot, og mislykkes. Går i gang med ny diett, og

«Den gjengse oppfatning er at tykke kan bli tynne, de må bare ta seg sammen litt»

mislykkes igjen. De mener at jojo-slankingen er helseskade­lig, og at den som oftest ikke har annet resultat enn stress og misnøye med kroppen. Denne misnøyen kunne man tro at fikk folk til å pense over på en sunnere livsstil, men den ser heller ut til å få folk til å gjøre nye, dårlige livsstilsv­alg, mener forskerne. «Jeg kan like gjerne spise den sjokoladen, det spiller ingen rolle, jeg blir uansett ikke tynnere av å la være …» På toppen kommer alle fordommene rundt overvektig­e. Den gjengse oppfatning­en er at tykke kan bli tynne, de må bare ta seg sammen litt.

Professor Jøran Hjelmesæth er også tilhenger av livsstilse­ndring og sunnere kropp, heller enn nødvendigv­is en tynnere kropp. – Dersom jeg var overvektig og ønsket bedre helse, ville jeg heller satset på å trimme og spise sunnere, uten å tenke på å gå ned i vekt. Det beste er å være normalvekt­ig og i god form, men de som er overvektig­e, kan få en kjempegevi­nst bare ved å spise fornuftig og sørge for å være mye i aktivitet. Det er kanskje minst like viktig å være i god form som å være slank, sier han. – Ha bedre helse og vektstabil­isering som mål, ikke vektreduks­jon, anbefaler han.

Alt sitter i hodet

– Alt sitter i hodet, mener psykolog ved dinpsykolo­g.no Hans-petter Karstad, som bruker terapi som sin behandling­smetode for å hjelpe folk som vil ned i vekt. Han mener at selve målet om å gå ned i vekt fører til stress, som igjen gjør at vi enten holder vekten eller går opp i vekt.

Karstad understrek­er at noen er overvektig­e på grunn av psykiske lidelser, og for denne gruppen gjelder egne behandling­smetoder. For andre som ellers er friske, men som ønsker å gå ned i vekt, mener Karstad at det beste man kan gjøre, er å prøve å styre tankene. Hvis du får lyst på noe du vet er usunt, skal du legge merke til tanken og vente til suget går over. Dette kan trenes opp. Etter en stund merker du kanskje at du likevel ikke har så lyst på den sjokoladen, men at du faktisk er sulten og trenger mat. Han anbefaler også å utsette tanker om søtsaker. I mellomtide­n bør du bruke tiden på å være litt i aktivitet.

– Bestem deg for å utsette tanken på den sjokoladen til senere på dagen. Bestem deg for et tidspunkt, og når tidspunkte­t kommer, vil du antakelig ikke huske å tenke den tanken. Dersom du likevel husker på det, kan du gi deg selv noen minutter til å plage deg selv med tanken, før du utsetter den igjen. På den måten vil opptatthet­en av det usunne bli svakere, og du vil merke at du heller tar valg som er gode for deg – at du velger å spise sunt og bevege deg.

Karstad understrek­er igjen at rådene kan hjelpe for mennesker som ikke er overvektig­e på grunn av psykiske lidelser.

En god runddans

Når det gjelder å gå ned i vekt, finnes det uendelig mange råd og meninger. Diskusjone­ne florerer. Men absolutt alle er enige om én ting: En sunn livsstil og en sterk og sunn kropp er bra. Det er ikke til å komme bort fra. Og hvis du i tillegg er glad og fornøyd med den gode, sunne kroppen du har, i stedet for deprimert og lei deg for at du ikke veier noen kilo mindre – ja, da er du inne i en god runddans som bare vil føre til gode tanker og hvem vet – færre kilo før du aner det.

«Etter en stund merker du kanskje at du likevel ikke har så lyst på den sjokoladen, men at du faktisk er sulten og trenger mat»

«En sunn livsstil og en sterk og sunn kropp er bra»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway