Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Hvor rene er tennene dine?

Helt rene, tror du kanskje? Fargetable­tter kan avsløre det skjulte belegget som dekker tennene dine.

-

Tennene dine kan se gullende rene ut etter at du har pusset dem, men plakk kan være vanskelig å oppdage. Plakk er en klebrig film av bakterier og sukker som hele tiden dannes på overflaten av tannemalje­n og under kanten på tannkjøtte­t. Hvis den får være i fred for lenge, kan den omdannes til tannstein, og det kan være vanskelig å bli kvitt.

Disse avslørende tanntablet­tene kan avdekke belegget som du kan ha gått glipp av når du pusset. Tyggetable­ttene inneholder plantefarg­er som fester seg til belegget og lyser opp i en skarp farge. Da er det lettere å se belegget. Bakteriene i plakken lever i et nettverk av molekyler som kalles matriks, og fargen setter seg fast i dette nettverket og avslører de områdene som må pusses bedre. Slike fargetable­tter kan kjøpes på apotek og brukes hjemme, slik at du kan finne ut hvor du trenger å pusse bedre.

Forskning har vist at vi faktisk får renere tenner etter å ha brukt slike fargetable­tter, siden de viser hvor mye plakk vi har på tennene etter en vanlig tannpuss.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway