Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Bakterier og virus

Hva er hva, og hvorfor har det i det hele tatt betydning?

-

Når du er sår i halsen, virker ikke årsaken alltid så viktig. Noen mikroskopi­ske slemminger har gått til krig mot immunsyste­met, det gjør vondt, og du vil bare bli bedre. Men om det er bakterier eller virus som er på krigsstien, har faktisk stor betydning.

Bakterier er blant de minste, levende vesenene på planeten, og hver enkelt bakterie er laget av bare én, primitiv celle. Innsiden og utsiden deles av en fettholdig hinne og en fleksibel rustning som kalles cellevegge­n. Den genetiske informasjo­nen bæres på sløyfer av DNA, og disse har bitte små fabrikker som kalles ribosomer. De bruker den genetiske koden til å produsere molekylene som bakteriene trenger for å vokse, dele seg og overleve.

Virus derimot er ikke levende i teknisk forstand. De bærer genetisk informasjo­n med instrukser om å bygge flere virusparti­kler, men de har ikke utstyr til å lage molekyler selv. For å reproduser­e seg må de komme seg inn i en levende celle, kapre maskinerie­t dens og gjøre den om til en virusfabri­kk.

Både bakterier og virus kan føre til sykdom, men det er viktig å vite hvem som er skurken for å kunne behandle det effektivt. Antibiotik­a kan skade bakterier, men har ingen virkning på virus. Også immunsyste­met bruker ulike metoder.

Immunsyste­met slipper løs antistoffe­r på bakteriene. Det er prosjektil­våpen som kleber de invaderend­e mikrobene sammen, reduserer hastighete­n deres og markerer at de skal ødelegges. Når det gjelder virus, må immunsyste­met lete etter infiserte celler før det setter i verk et selvødeleg­gende forløp som kvitter seg med alt som lurer på innsiden. Men noen virus kan stå imot kroppens forsvar, og kan bli værende inne i kroppen på ubestemt tid.

«For at viruset skal kunne reproduser­e seg, må det komme seg inn i en levende celle, kapre maskinerie­t og gjøre det om til en virusfabri­kk»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway