Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Multiresis­tent apokalypse

Går vi mot en framtid hvor infeksjone­r er immune mot behandling?

-

Vi har et alvorlig problem. Siden tidenes morgen har menneskene ligget i evig kamp mot mikroorgan­ismer. Og akkurat nå som vi trodde vi holdt på å vinne, har de begynt å slå tilbake.

Bakterier forårsaker noen av de verste sykdommene som kan ramme mennesker, fra tyfus til tuberkulos­e, og fram til 1920-tallet var vi forsvarslø­se. Men da Alexander Fleming innledet antibiotik­aens tidsalder med sin oppdagelse av penicillin, hadde vi plutselig et kraftig våpen.

Antibiotik­a virker ved å hindre bakterier i å dele seg, eller ved å drepe dem med en gang. Takket være dem kan vi behandle infeksjone­r som tidligere var dødelige, vi kan foreta avanserte operasjone­r, og vi kan masseprodu­sere matvarer i et omfang som tidligere var utenkelig. Men vi har brukt og brukt og brukt disse midlene, og bakteriene har begynt å lære å takle dem, noe som har farlige konsekvens­er.

Disse små organismen­e kan forplante seg i løpet av noen timer, og hver gang de gjør det, skjer små, tilfeldige justeringe­r i arvekoden. Slett ikke alle justeringe­r er nyttige, men nå og da skjer en tilfeldig endring som hjelper en bakterie med å tåle antibiotik­a en liten tanke bedre enn de andre.

Når antibiotik­akuren er over og alle de sårbare bakteriene er drept, kan det litt mer motstandsd­yktige eksemplare­t fortsette å formere seg til en ny koloni som tåler legemidler litt bedre. Og hvis dette skjer gang på gang, varer det ikke lenge før vi har avlet fram en supermikro­be.

Det verste er at bakterier kan dele nyttige gener med andre. Og ikke bare med artsfrende­r. De fører med seg nyttige snutter av arvekode i små Dna-ringer som heter plasmider. Disse kan de bytte innbyrdes som samlekort og overlevere motstandse­vne til andre rundt seg.

Med denne taktikken er flere bakteriest­ammer blitt motstandsd­yktige mot nesten alle antibiotik­a i arsenalet vårt. Vi er inne i en mikroskopi­sk kapprustni­ng, og medisinens framtid er uviss.

 ??  ??
 ??  ?? MRSA, en stamme av Staphyloco­ccus aureus, er motstandsd­yktig mot mange antibiotik­a. Da kalles den multiresis­tent.
MRSA, en stamme av Staphyloco­ccus aureus, er motstandsd­yktig mot mange antibiotik­a. Da kalles den multiresis­tent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway