Ny Vitenskap

Kjaere leser!

- REDAKTØR Line Therkelsen

Da vi lagde dette nummeret av Ny Vitenskap, fikk jeg følelsen av å vaere tilbake i naturfagst­imene på barneskole­n. Forundret og fascinert utforsket jeg de magnetiske kreftene for første gang. Denne usynlige kraften har hatt magisk tiltreknin­g på både barn og voksne til alle tider og har til og med fått en bil oppkalt etter seg. Det er ikke rart at folk i oldtiden trodde denne mystiske kraften kunne brukes til å helbrede syke. Både i Egypt og i

Kina var dette en utbredt behandling­sform, og i alternativ medisin brukes fremdeles magnettera­pi på både dyr og mennesker.

I dag er magnetisme viktig innen teknologis­k forskning, noe du kan lese om i artikkelen om emnet. Alt fra millioner av bitte små magneter som lager de svarte stripene på kredittkor­tet ditt, til å lage svevebrett. Selv Jorda er en stor magnet med sin snurrende jernkjerne. Jordas magnetfelt strekker seg helt ut i rommet og beskytter oss blant annet mot Solas farlige solstormer. Uten magnetosfa­eren ville vår grønne og blå vidunderli­ge verden vaert som Venus, omgitt av en giftig suppe med stoffer. Jeg forsto nok ikke hvor viktig dette var for vår eksistens den gangen jeg eksperimen­terte med jernspon og magnetjern som barn. Hvis jeg hadde lest artikkelen om magnetisme da, hadde jeg kanskje verdsatt denne tiltrekken­de kraften mer enn jeg gjorde. Vi har selvfølgel­ig også mye annet å by på i dette nummeret. Du vil f.eks. få vite litt mer om hvordan kriminalet­terforsker­ne jobber. Det er utrolig fascineren­de hvordan blodspor kan oppdages lenge etter at noe kriminelt har skjedd.

Vi er dessuten innom både ti vidunderli­ge doninger og laerer litt mer om hva vi burde gjøre med våre brukte batterier. Dessuten; hva med å følge rødnebbter­na Jorda rundt?

I anledning kvinnedage­n, som er naer foreståend­e, har vi framhevet to modige kvinner i dette nummeret. Det er Amelia Earhart og Valentina Teresjkova. Begge gjorde noe ingen

andre kvinner hadde gjort før dem. Earhart var kjent som den første kvinnen som fløy alene over Atlanterha­vet. Henne har alle hørt om. En som er litt mindre kjent er Teresjkova. Hun var den første kvinnen som fløy i bane rundt Jorda – ikke bare én gang, men 48 runder rundt Jorda rakk hun før hun måtte stupe inn i atmosfaere­n og skyte seg naermest bevisstløs ut i fallskjerm. Imponerend­e!

Nå håper jeg du får like stor glede av å lese om det som vi hadde av å skrive det!

«Uten magnetosfa­eren ville vår grønne og blå vidunderli­ge

verden vaert som Venus, omgitt av en giftig suppe med

stoffer»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway