Ny Vitenskap

Hva er angst?

-

Hvordan hjernen setter i gang kamp/flukt-reaksjonen.

Angst rammer et stort antall mennesker i alle samfunnsla­g, og kan vaere så alvorlig at man ikke klarer å fungere i hverdagen. I USA anslås det at om lag 40 millioner mennesker på over 18 år sliter med en angstlidel­se. I Storbritan­nia rammes rundt én av 20.

Enkelte psykologer hevder at moderne teknologi har ført til at stadig flere sliter med angst; vi er alltid «på» og venter hele tiden på tekstmeldi­nger, e-poster og oppdaterin­g fra sosiale medier og nyheter.

Angst er en naturlig, menneskeli­g reaksjon og setter oss i stand til å reagere raskt på fare. Rent fysiologis­k gjør angsten oss mer oppmerksom­me og årvåkne. Det er ikke for ingenting at angst omtales som naturens panikknapp. Angst utløser kamp/ flukt-reaksjonen i oss, og adrenalin, noradrenal­in og kortisol begynner å strømme, noe som skjerper refleksene og reduserer reaksjonst­iden. Kroppen gjør seg klar til å takle farer ved å øke pulsen, pumpe mer blod til de store muskelgrup­pene og få lungene til å puste hurtig.

Samtidig med dette slutter hjernen helt å tenke på hyggelige ting, slik at all oppmerksom­heten kan rettes mot potensiell­e farer. I ekstreme tilfeller reagerer kroppen på angsten ved å tømme fordøyelse­ssystemet så ingen energi sløses bort på fordøyelse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway