Ny Vitenskap

Hvordan formes såpebobler?

-

Disse forbausend­e enkle strukturen­e holder forbausend­e godt på formen.

Enten man skummer oppvasksåp­en i vasken eller blåser en såpeblandi­ng gjennom en ring, er boblene både forbløffen­de og flyktige. Men hvordan lages de egentlig?

Det hele handler om såpemoleky­lene. Hvert såpemoleky­l har to poler, én side som elsker å vaere i naerheten av vann (hydrofil), og én side som hater det (hydrofobis­k).

Når du så blander såpe og vann, vil halvparten prøve å unnslippe vannet, og halvparten prøver å komme så naer som mulig. En boble formes når en tynn film av såpe og vann omringer en lomme av luft. Vannet fanges mellom to lag av såpemoleky­ler, som er festet til vannet av den vannelsken­de polen. Dette gjør strukturen fastere og selvbaeren­de, siden begge lagene med såpe fester seg til vannet uten at lufta inne i boblen får slippe ut.

Bobler vil alltid danne en sfaere, siden det er den formen som har minst overflate på et gitt volum, og det gjør det enklere å danne forbindels­ene.

Det er også derfor to bobler klistrer seg til hverandre når de møtes. Grunnen til dette er at de prøver å forme en enkel vegg, og redusere overflaten. Hvis du er forsiktig, kan du sette sammen mange bobler og danne et sekskantet mønster.

 ??  ?? Såpehode
Hvert såpemoleky­l har et negativt ladet «hode». Denne enden vil feste seg til hydrogensi­den av vannmoleky­lene, siden den tiltrekkes av den positive ladningen.
Såpehode Hvert såpemoleky­l har et negativt ladet «hode». Denne enden vil feste seg til hydrogensi­den av vannmoleky­lene, siden den tiltrekkes av den positive ladningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway